Rabu, 31 Disember 2014

Selamat Tinggal 2014

It's been a great year. Thanks for being a part of it...Giteww! itu katanya apps menda ntah kat FB. Nampak semua pakat share benda tu. Hehehe

Esok kita akan melangkah ke tahun baru, tahun 2015. Mengenang kembali tahun 2014 aku, Alhamdulillah semuanya baik-baik aje. Sungguh rasa sekejap je dah nak habis 2014 dah sampai penghujung. Bila fikir-fikir balik, eh rasa baru ke konvo, eh baru je buat itu, buat ini. Eh..eh...kelip mata sekali dah nak masuk 2015. Ehee tu perumpamaan yer. Hiks! 

Alhamdulillah, tahun 2014 jugak banyak beri kegembiraan buat aku. Aku berjaya habiskan belajar, konvo, Shafiq merisik, kenduri adik berjalan lancar dan banyak lagiklah. 

Aku harap tahun 2015 jugak akan baik-baik saja. Azam? Ouhh aku tak pernah set azam bebetul, sebab kalau set je selalunya tak jadi. Huhuhu! Klisenye, aku akan sematkan dalam hati...nak jadi yang terbaik untuk family, this time around dah ade yang tersayang, kena cakap untuk yang tersayang dan keluarganya jugaklah. Yang paling penting, nak buang apa yang patut di buang...panas baran, moody, degil. Hahahaha! Pastu harap-harap lebih rajin, lebih berjimat-cermat, solat on time & tutup aurat sepenuhnya. Amin...Amin...Amin...

Selamat tahun baru semua! Jaga diri walau di mana anda berada.

P/s : Korang... Aku nak final exam start 5hb ni... kenang-kenangkan lah daku dalam doamu please:)) 



Love... Mmuahhh
Azghen

Selasa, 30 Disember 2014

Dah Besar Alya Imanina

Assalammualaikum, 

Perit rasa tekak malam ni. Since dekat ofis tadi dah rasa dah. Rasa macam nak demam pun ade. Janganlah demam pulak, 5hb ni dah start exam. Nasib jugaklah esok cuti. Ade sehari replacement leave, so habiskan esok. Rehat-rehat sambil study ape yang patut. 


Semalam tengok gambar anak buah sorang ni kat FB ibu dia. Baru lepas pegi suaikenal sekolah rasanya.  Kejap je rasa... Kakak Alya dah nak masuk 6 tahun. Dulu kecik-kecik, asal balik kampung je mesti bawak dia merata. Mulut tak reti diam. Pot pet pot pet. Jangan tak tau, cakap dia tak macam budak 6 tahun. Pendek kata cakap macam orang tua. Mata dia memerhati, telinga dia mendengar. Kadang-kadang bagi nasihat macam ustazah. Hahaha

2015 ni kakak start masuk Pra-Sekolah. Kalau sebelum ni pegi sekolah main-main je, tapi dah masuk pra ni kena pegi sekolah betul-betul. Opah risau je kakak nak masuk sekolah ni...sape nak teman pegi toilet, nak makan macamana. Opah risau nanti main tolak-tolak jatuh ke, ke nanti kawan-kawan kunci pintu toilet dari luar.... Adoi! opah ni sampai ke situ pulak fikirnya. Hahaha! Opah sayang lebih ni, risau kemain. Kakak dah tak sabar nak gi sekolah minggu depan, sekali sekolah tangguh pulak. Hahaha!


Alya Imanina. Ni masa umur setahun kalau tak silap. Rambut pun sikit lagi.






Isnin, 29 Disember 2014

Negatif oh Prasangka....

Assalammualaikum...

Mata masih segar. Tetiba terlintas kat fikiran aku nak tulis sesuatu. Pasal fikiran negatif dalam masyarakat kita. Maybe sebab tadi aku bukak FB... then aku tengok komen-komen dekat sesetengah pos pasal banjir, pasal pesawat Air Asia yang hilang tu, ade yang berunsurkan negatif. Pasal kes banjir contohnya... sana sini orang akan share cerita pasal bantuan untuk mangsa-mangsa banjir. Korang pegi lah tengok kat bahagian komen.. Ya Allah, kenapa ntah orang kita boleh jadi macam tu. Orang tolong pun salah. Terlalu banyak sangat prasangka sampai boleh terkeluar komen-komen macam tu. Sedihlah! 

Malah ade orang yang aku kenal up status yang bukan-bukan. Dia care, sungguh care. Hari-hari status update pasal mangsa banjir, tapi status-status tu ade jugak selit-selit hal negatif pada pihak lain. Dia tunjuk macam dia je yang care, orang lain tak. Adoi! tepuk dahi lah aku baca. Come on lah, ape yang dibuat tu tak mencerminkan peribadi yang aku boleh respect macam sebelum ni. Sebab perbezaan parti politik janganlah kita anggap kita je betul. Negatif tak habis-habis. Senang cerita, macam dia sorang je lah betul, orang lain tak betul. 

Kat mana-mana pun benda ni berlaku. Bukan setakat kat dalam FB je. In real life pon ade. Kadang-kadang aku kesian kat dorang yang berfikiran negatif nih. Sampaikan dia rasa dia je bagus. Orang lain tak.. "Ha orang tu suami dia ambik rasuah, tu sebab dia beli handbag mahal-mahal". Tu dia tu bukan tau buat kerja pon, tapi suka bodek bos je" Aku malas nak ambik pot. Senang aku label orang macam ni jelous je. Pastu dia kurang kasih sayang. Huhuhu! 

Kita kena jauhkan diri dari orang-orang negatif begini sebab kalau kita dekat-dekat nanti aura negatif tu berjangkit kat kita. Not good...not good! So, buang prasangka negatif tu jauh-jauh, bukan ape lama-lama nanti hati jadi busuk. Tak elok tuuuu! 

Hihihi! Nanite korang:))




Ahad, 28 Disember 2014

Segmen GA Jalan-Jalan Tambah Kenalan by Ema Hasan

Assalammualaikum...






GA lagi! Hehehe jom join korang. Hadiah lumayan neh:)) Korang klik kat banner atas tu k. ❤❤❤

Sabtu, 27 Disember 2014

Tahniah awaaa!

As Salam, 




Alhamdulillah. Ini mungkin yang dikatakan rezeki orang nak kahwin. Confirm, Shafiq dah berjaya dalam temuduga Penolong Penguasa Imegresen. Dia happy sangat nak tinggalkan UM. Hahaha. Aku pun happy jugak, tapi tak dapat sembunyi kerisauan di hati. Haha! 

Sekarang dia tengah tunggu surat nak kena gi training. Dengar-dengar training dua bulan, tak boleh balik rumah. Tu baru training, based kat mana belum tau lagi. Kalau di hantar luar dari KL, bakal berjauhan lah nampaknya. Huhuhu!

Kadang-kadang risau aku tak berasas. Hahaha. Ape tak risau weh, majlis makin hari, makin dekat. Tarikh training belum tentu bila, takkan aku nak bersanding sorang-sorang nanti:'( 

Dalam risau tu,  jauh di sudut hati aku happy untuk dia. Sebelum pegi interview hari tu, aku asyik dengar dia merungut, sedih, muka masam je pasal keje sekarang. Dia pegi interview dengan semangat dan bersungguh untuk dapatkan jawatan tu. Alhamdulillah, dah berjaya nih aku tau dia happy sangat. Baba & mama pun happy. Walaupun aku duk fikir negatif jer tapi tetap bagi sokongan penuh. Sape lagi nak sokong, kalau bukan saya kan...kan awak kan! Hiks! 

Harap-harap dia dapat pegi training dalam masa terdekat nih. Pegi cepat habis cepat, tak terkena masa hari majlis nanti. Yang pasti karang dah gi training tu mesti gelap habis kulit. Muahahaha! Takpelah nanti aku bekalkan dia serum & sun block bebanyak:P

Simple GA: Friendship fridge magnet.


Assalammualakum korang! 

Semalam kan masa blogwalking aku nampak satu entri pasal diy fridge magnet by Dr. Shikin Zainal. Tengok sini!

Entry tu bagi idea untuk aku buat sendiri fm nak letak dalam goodie beg kawen nanti. Aku nak buat banyak-banyak. Nak tempah, aku dah cari tak jumpa size yang macam aku nak. Kalau buat sendiri ni cara jugak kan. Heheheh! Semuanya nak buat sendiri. Hiks!

Pastu pagi ni nampak latest entry Dr Shikin, Simple GA : Friendship fridge magnet. Wahh! nak join. Hehehe! nanti Dr. bagi hadiah fm yang diy tu tau. Kalau korang nak join, nak tau cara...KLIK SINI

Rabu, 24 Disember 2014

Giveaway untuk Bloggers

Assalammualaikum...


Sejak dua menjak ni kite rajin dan bersemangat nak join segmen dan giveaway suma. Hihihi

Ni ade give away terbaru yang kite join. Selain cuba nasib nak menang hadiah, dapat jugak tambah kawan-kawan blogger baru. Bolehlah mengeratkan silaturrahim. Gitew:))

Jom join sesama jom. Korang klik kat banner atas tu yer kalau nak join. Hadiah-hadiah yang penganjur sediakan agak lumayan. Syarat-syarat yang dikenakan pun simple & mudah jer. So ape tunggu lagi, jom kita memeriahkan giveway by saudara Safirulamar ni k:))



Selasa, 23 Disember 2014

Hand On Test, Assignment & Tengok Bola

As Salam & Helloooo!

Cerita last weekend....Baru hari ni ade masa nak buat sesi luahan kat blog. Huhuhu. 

Aku baru masuk ofis hari ni since EL Jumaat lepas, MC semalam:(  Kenapa EL? Toilet kat rumah runtuh. Hahahaha! Ok korang boleh gelak sama gak... Hahaha. Serius, tak tipu, toilet kat atas runtuh. Aku rasa nak gugur jantung dengar bunyi dia jatuh ke bawah lalu pecah, maka berteraburanlah serpihan toilet itu. Huwaaaa! Aku nak call owner rumah, orang tu mesti tengah syok-syok buat preparation nak celebrate christmas, karang aku bawak berita toilet runtuh, hilang plak mood dia. Huhuhu! Tunggu lepas christmas la pulak baru call. Hmm, takde ribut takde kejadian amuk pun yang menyebabkan toilet tu runtuh...Dh masa dia tu. Lagipun dah lama kot rumah ni. Owner tak pernah tukar pun, dah uzur dah rasanya. Memang patut diganti baru. Aku duduk sini pun rasanya dah nak masuk 9 tahun. Huhuhu! So, dek kejadian runtuh tu, aku ambik EL. Aku mengemas bagai, sambung paip balik untuk sementara sebelum repair. Pastu aku pegi buat test kat UiTM Puncak. Itulah, setiap kejadian ade hikmahnya...dek sebab toilet runtuh aku dapat buat test. Hiks! 

Sabtu, hand on test for subjek database. Aku and the gang lepak buat together dekat Intekma. Awal pagi dah keluar, siap bawak potluck for breakfast. Aku buat sandwich sardin. Pastu start buat test sampai pukul 2 lebih. Test tak habis lagipun tapi malam tu nak tengok bola, so balik awal. Konon-konon esok boleh sambung sebab due date untuk submit before 11 malam hari Ahad. Hari Sabtu tu buat memain je semua, esok masih ade konon cenggitu la memasing fikir kan.

Malam memasing standby tengok bola. Aku ngan Shafiq dengan kawan lagi 2 orang pegi stadium. Pegi car pool. Pukul 5 dah gerak. Berjaya melepasi jem, tapi  hampir satu jam cari parking. Huhuhu. Lepas dah dapat parking, lenggang mak enon pulak. Ade yang nak beli makanan, nak gi toilet ape semua, ambik kau...pukul 7.40 baru nak masuk cari tempat duduk. Nan hado...nan hado k! nak bersidai tepi tangga pun nan hado. Nak selit-selit kaki pun tak leh. Masa tu mokcik marah betul. Itulah, nak gi toilet lah, nak tapau makan lah, hambik! Tak pernak mokcik tengok bola tak dapat tengok nih. Rasa cikai betoi. Huhuhu. Tengok la dari celah-celah tangga. Bukan kitaorang je, ramai lagi yang tak dapat masuk. Katanya tiket jual 90,000, bukan ke Stadium Bukit Jalil boleh muat 150,000? Hmm... 1st half dapat tengok tiang gol Malaysia. 2nd half dapat tengok tiang gol Thailand pulak. Grrrrr.... Bila Malaysia dah gol, terubat marah sket. Continue enjoy menonton walaupun dari celah-celah pagar dekat tangga. Huhuhu! Tapi tulah, lepas Thailand masuk gol kedua, kitaorang pusing belakang, angkat kaki.

Esoknya, Ahad...sambung balik buat test. Sebenarnya bukan setakat test yang kena hantar hari tu, tapi kitaorang ade satu lagi group assignment nak kena submit esoknya, Isnin. Kitaorang semua kat situ ade 2 group. Memasing pun tak start lagi. Konon hari tu gak nak buat. Hebat katakan. Hahahha! Assignment tu nak kitaorang demo kan pasal database yang kitaorang buat, nak kena buat video lah tu. So, lepas buat test dalam pukul 12, memasing nak buat assignment plak. Pastu nak dijadikan cerita, takde sesiapa yang alert pasal guideline. Memasing ingat buat video demo tu je, tapiiiiiiiii... yang sebenarnya nak kena ade report, nak kena buat pp slide, present the demo dan record. Hahaha! memasing stress lepas baru baca guideline dia. Hahaha padan muka semua. So, dipendekkan cerita, kitaorang hari tu buat  assignment tu  sampai ke pukul 12 lebih, tengah malam buta. Yihaaaa! Aku sampai rumah pukul 2 pagi dan migrain pun datang menyerang. Esoknya, Isnin... MC. Haih! Sendiri silap, semua last minute. Booo kat diri sendiri:'( Tobat, tak nak macam ni dah. Huhuhu

Nampak tiang gol Malaysia je. Huhuhu


Kat bawah tu tempat VVIP. Tak penuh pun kat situ. Tapi tempat VVIP mana boleh bukak bagi rakyat marhaen masuk. Lulz!


Kesian kat depa dua orang nih, dah macam dalam penjara. Kakakakah!


Kat pintu VVIP. Masa mula-mula start tu kecoh kat sini. Orang mejerit-jerit suruh bukak sebab kat dalam tu kosong lagi. Tapi, jerit la kau kat luar, mana mau dorang peduli pon.


Ahad - Muka kusyuk tapi more to stress la. Hahaha! Nih mesti Shafiq yang snap ni, tengok ade je kat dalam fon.







Isnin, 22 Disember 2014

Kenduri Kawen Amy

As Salam, 

Hi korang... Hari ni aku nak story mory pasal kenduri adik debabku yang lepas. Since 6 tahun lepas, kenduri adik nombor 3, ni kenduri yang terbaru. Hiks! Dua adik kawin dulu:) 

14/12 yang lepas... Adik ke empat, Amy dah selamat bernikah dengan pilihan hati dia. Semuanya selesai dengan jayanya. Kalau ade yang tak kena, terkurang atau tak sempurna ade la sikit-sikit. Yang kami risaukan sebelum tu, bagaimana perjalanan kenduri tu. Yelah kenduri tanpa arwah abah:( Takde lelaki sebagai orang kuat. Adik lelaki nombor 5 sebagai wali. Dia jugak yang menyambut tetamu hari kenduri. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. 

Aku balik kampung dari hari Khamis. Khamis tu Selangor cuti sempena Hari Keputraan Sultan, so aku ambik cuti hari Jumaat dan Isnin. Rancang dah bebaik nih, hari Khamis mesti gerak pepagi..lepas subuh. Aku memang selalu balik awal pagi, tak panas. 

Tapi...betullah, kita hanya mampu merancang...Hari Khamis tiba. Keluar dari rumah nak dekat pukul 7 rasanya. Sebelum terus bertolak, singgah jap Petronas kat area rumah nak beli sarapan. Pastu, dah setel beli apa yang patut, masuk kereta...start enjin tak boleh dah nak hidup. Berkali-kali cuba, dah marah pastu pujuk keta tu tapi tak mau jugak hidupnya. Stuck aku kat situ dengan berpeluh-peluh macam sauna.

Bila dah putus asa, call Shafiq... Dia baru sampai ofis dah kena datang kat aku. Sama jugak, dia datang kereta still tak boleh start. Dia paksa hidupkan jugak, dapat sampai ke bengkel pun jadilah. Tak tau ape masalah kereta tu katanya kena tukar thortle body. Shafiq try google, tengok ade orang lain yang sama macam masalah aku. Ntahlah, katanya Myvi after 5 years memang ade problem gitu. Kena tukar thortle body tu baru OK balik. Bagi tau kat pomen tu aku nak balik kampung. Ntah dia setting cane boleh jalan. Dia tanya aku nak balik kampung mana, bila aku cakap Teiping dia macam terkejut. Dia cakap ingat balik dekat-dekat sini. Tanya dia pasal kata nak tukar thortle body tu, dia pun tak dapat nak check harga, nak buat masa tu ape suma sebabnya bengkel memang tutup hari tu. Dorang bukak kejap je sebab nak buat satu kereta sape ntah. Huhuhu! Pastu dia pesan, kalau nak balik jugak...memula drive jangan on aircond, masuk highway nanti baru on aircond. Aku dah habis fikir...balik je la. InsyaAllah takde pape jadi. Shafiq pun kata ok. Dia tak dapat nak teman balik sebab dia tak cuti lagi. Jumaat, lepas keje baru dia menyusul. Rancang dari awal nak gerak awal pagi, akhirnya pukul 11 lebih jugak aku bertolak. Dah jalan memang tak stop memana dah. Terus sampai ke Taiping. Alhamdulillah, aku sampai dengan selamat. Kereta tu sampai hari ni ok plak. Tak meragam dah. Huhuhu

Aktiviti hari Jumaat aku teman mak pegi pasar borong. Mak nak beli bahan masakan untuk majlis nikah hari Sabtu. Balik dari pasar borong tolong susun-susun goodies beg masuk kotak. Penuh rumah dengan kotak-kotak. Aku kena take note benda ni untuk majlis aku nanti. Yelah rumah kitaorg kecik je. Kotak-kotak goodies beg je dh makan banyak space. Masa aku nanti maybe kena letak kat homestay yang akan disewa. Lepas kerjakan goodie beg, basuh pinggan plak. Aku tak ingat ape lagi dah buat. Yang aku ingat malamnya letrik takde. Tengah tido, dalam pukul 3 pagi. Setengah jam jugak la. Lenguh tangan aku mengipas Alya sebab dia terjaga & menangis. 

Hari Sabtu, nikah start pukul 10 pagi. Makanya awal-awal pagi aku dah kena bawak pengantin pegi mekap kat butik. Majlis nikah awal pagi ni aku rasa macam kelam kabut sikit, part kelam kabut kat pengantin la. Mak yang prepare makanan aku tengok relax je, dia banyak assistant. Rombongan pengantin lelaki datang lebih kurang 9.50 pagi. Tak lama lepas tu tok kadi pun sampai. Sebelum upacara nikah seperti biasa tok kadi akan bagi ceramah serba sedikit. Tok kadi ni best, dia melawak pun ok. Tapi selain pengantin ade sorang lagi yang mengeletar...Wali, adik lelaki yang ke-5. Bila dia sign borang ketara mengeletar sampai tok kadi pun tegur. Ni baru jadi wali belum sendiri nak akad nikah lagi, kata tok kadi tu. Hahaha. Pengantin lelaki relax je. Aku tengok muka si Amy pulak yang cuak habis. Mak, aku tengok kejap-kejap lap mata. Mak sedih. Abah takde sama. Tambah-tambah ramai kawan-kawan surau abah ada sekali hari tu:( 

Akhirnya, dengan sekali lafaz... rasmilah aku dapat adik ipaq baru. Lepas selesai akad, ade makan-makan sket. Menu hari tu mak dengan kawan-kawan die yang masak. Lega dah setel sehari punya cerita. 

Ahad, actual day majlis. Sekali lagi aku jadi driver bawak pengantin make up. Plan start berarak pukul 12:30 sebab takut hujan. Tapi sekali lagi rancangan larik. Make up lambat siap. Akhirnya pukul 1 lebih baru berarak. Dah bersanding, dah makan beradap baru hujan lebat. Tapi, nasib baiklah kejap je. Shafiq official photographer untuk majlis ni. Dah habis ambik gambar sempat berkaraoke lagi dia. Family Shafiq pun ade datang. Rasa terharu sangat, mama, baba, maksu nora and pak su gie datang dari KL since dari nikah day. Dorang stay kat homestay yang mak sewakan untuk photographer. Lepas kenduri petang dorang bertolak balik KL. Shafiq stay sehari lagi, balik dengan aku esoknya. Lepas kenduri dia bawak pengantin pegi outdoor kat Taman Tasik Taiping. Aku tak ikut, nak mengemas apa yang patut kat rumah. 

Lepas kenduri, mak dah boleh tarik nafas lega. Boleh lah rehat kejap, pastu kena ready untuk majlis aku pulak yang akan datang. Heuheuheu

Gambar-gambar kat bawah nih kebanyakkan dari fb Amy sendiri, kecuali yang outdoor dengan hari nikah tu sket dari camera photographer. Aku sendiri pun takde gambar dari henfon, penat sangat sampai takde mood nak posing. Ahaa!

Sebahagian kotak goodie bag yang memenuhi rumah


Dalam tu ade jajan. Sepupu yang kecik-kecik pakat ambik masuk beg. Dorang cakap stok untuk sebulan. Hahaha

Pelamin nikah dekat dalam rumah


Apelah yang Pak Lang & Ocie duk dongak ke siling. Ade cicak ke ape?



Si debab ni ikut muka mak sebijik:P


Antara dulang hantaran dari pihak lelaki. Yang dulang pihak perempuan ke lelaki lupa nak ambik gambo. Kat photographer ade agaknya. Cantik pulak tengok gubahan bunga warna merah-merah gini. Nih sepupu kita orang yang buatkan.









Nampak tak cincin ade dua tuh. Kenapa dua?? Sebabnya dia melangkah bendul dua orang sekaligus. Hahaha!
Aku dapat sebentuk. Hiks:D

Mas kahwin. Ini pengantin lelaki yang gubah sendiri. Tok kadi tanya dia malu-malu nak cakap. Huhuhu


Pelamin bawah khemah. Nih gambar dari henfon, blur aje ropenya. Tapi memang simple sangatlah. Katanya tema winter.









Rabu, 17 Disember 2014

Iniblogke 600 Bloglist

Hi korang... Jom join! Klik je banner kat bawah ni untuk join K :)

http://iniblogke.blogspot.com/2014/12/iniblogke-600-bloglist.html#.VJFF7cndXYi





Final Exam is Coming!

As Salam.

Hai sape yang nak periksa macam kita jugak, angkat tangan. Hehehe student-student UiTM semestinya kan. Demam exam dah terasa, ke korang tak rasa lagi macam aku? Hahaha! 
Semester ni, aku ade 3 paper final. 1st paper 5hb Januari depan. Uishhh! tak lama dah tu. Aku ada hutang banyak test lagi sebab Ahad lepas tak pegi kelas sebab kenduri adik kat kampung. Haa gitu panjang lebar penerangan. 

3 test & 1 assignment lagi. Ayokk! Yang 3 test tu tengah nego ngan lecturer nih, pilih tarikh nak buat test:'( 

Antara ketiga-tiga subjek nak final ni nanti aku cuak betul dengan subjek HRM. Soalan test biasa kat kelas punya susah tahap keluar air mata, cane la final punya soklan. Ok...bayangkan.... huhuhuhu! 

Sape ade experience musim-musim exam ni korang study kat library sampai 1-2 pagi? Aku pernah masa buat diploma last year dengan kengkawan. Ramai kat library tu, dan rasa ade yang stay lagi lewat dari tu. Best jugak! Semester lepas pun ade, tapi dengan tunang. Tapi, aku study dia zZzzZ memula tu. Hahaha! Pastu ajak kawan lagi sorang then study sama-sama baru dia tak tido. Sorry awak! terkantoikan pulak:P

So girls & guys! Sesape yang same-same nak periksa tu...wish you all the best & good luck. Jangan meniru, nanti kantoi. Hikhikhik:D   

5hb tu kalau tak silap sekolah pun baru start. Risau kalau bos tak bagi cuti. Kalau yang lepas-lepas, hari 1st day start sekolah stafft yang ade anak sekolah je boleh cuti. Huhuhu! 













Selasa, 16 Disember 2014

I'm Back!

Assalammualaikum. Hai hai!

Awal pagi dah sampai ofis, adeh mata pun ngantuk lagi nih. Huhuhu

Setelah cuti yang tinggal ciput tu dari last weekend, hari ni baru masuk keje. Penat tak habih lagi, serius:( Ini baru orang lain yang kawin, kalau la sendiri nanti penat dia cane ntah plak. 

Selama cuti jugak, segala sosial media aku tak jenguk. Selain faktor sibuk, ketidakstabilan line tenet kat Tepeng tu jugak menjadi penyumbang aku jadi katak bawah tempurung kejap. Plus, fon kena barred. Hew hew hew:P 

Korang yang datang bw kat sini, yang tinggalkan komen, nanti aku pegi bw kat blog korang plak k. Janji:) 

The Siblings. Di lain entry nanti aku cite pasal kenduri kendara adik debab nih. Alhamdulillah, semua dah setel. Ni gambar dari fon buruk pengantin. Huhuhu. Gambo photographer belom dapat.


Rabu, 10 Disember 2014

Cuti & Kenduri - kendara

As Salam,

Hai..Hai.. Hari ni last keje, esok cuti sampai Isnin depan. Yihaaa! Yes, sungguh excited di situ. Pagi tadi call mak pun terasa keterujaan dan ketidaksabaran untuk bercuti dan balik kampung. Lama dah tak balik, sejak semester baru start memang ni la baru dapat balik. Sebenonya cuti pon dah takde. Tinggal 2-3 hari campur weekend. 2-3 hari tu memang simpan untuk ini la, sebabnya adik debab nak kawin. Kenduri beso Ahad ni kat rumah teman nanti. 

Wahhh best time kenduri nih sebab dapat berkumpul ramai-ramai ngan sedara mara. Tapi tu la, get ready la untuk berpeluh ketiak dan diarah buat itu dan ini. Huhuhu!

Nampaknya esok teman balik sensorang. Angah debab balik Jumaat. Shafiq pon balik Jumaat jugak. Adoi, sedikit sebanyak cuak jugak nih sebab dah lama tak drive sensorang. Selepas kejadian kereta overhaul kat tengah-tengah highway masa kat Tapah dulu tu gerun sket la.  Harap-harap semuanya ok, teman sampai ke Tepeng dengan selamat hendaknya. Tak sabar nak balik, nak buli anak buah dua orang kat kampung! 

Isnin, 8 Disember 2014

Perokok Aktif Vs Perokok Pasif

As Salam... 

Nak story mory sket...

Pagi semalam, aku pergi breakfast kat Jalan Tanglin. Suka makan kat situ. Selalu pegi weekend mesti makan nasi lemak paru or mee kicap.

Sampai, aku dengan tunang, terus pergi beratur order makanan. Sebab tak makan menu sama, weols seperate la pegi beratur gerai memasing. Tengah beratur Shafiq datang gantikan aku beratur, dia suruh aku duduk. Makanan dia dah dapat dulu dah. Pegi la kat meja. Kita orang share 1 meja dengan satu family ni... suami, isteri dan sorang anak lelaki umur lebih kurang dalam 3 tahun. Dorang pun baru nak order makanan. Isteri dia bangun pegi beratur. Yang suami ni dari mula duduk aku tengok, syok betul hisap rokok hembus ke depan. Depan tu anak dengan bini dia duduk. Adoi, aku rasa marah plak tengok situasi macam tu. Aku tak kisah kalau dia nak merokok, lantak la kan. Nyawa sendiri, badan sendiri, sendiri tanggung. Tapiiiiii..... anak kat depan tu, budak tu kecik lagi kot! Adoi! *tepuk dahi* Aku tengok sikit pun dia tak peduli. Kat tempat orang ramai ni, langsung ke takde rasa bersalah, merokok camtu??  Kalau cikai sangat perangai pun, bangunlah pegi merokok kat belakang nun. Jauh dari anak, jauh dari orang ramai. Huhuhu! 

Lepas dia habis sebatang rokok, datang kawan dorang, dia duduk kat depan layan budak tu. Si perokok tadi bangun beratur beli makanan kat gerai lagi satu pulak. Pastu wife dia pun datang. Pastu aku dengar kawan dia tanya kat si wife nih, dah tak demam ke, merujuk kepada si anak. Wife ni jawab, dah kurang dah sikit. Lepas ni nak bagi makan ubat lagi katanya. Pastu dia cakap semalam anak dia tu langsung tak nak makan. Haa see! Anak tu tak sihat, pegi hembus-hembus asap rokok lagi. 

Actually ni bukan sekali, dua aku nampak situasi macam ni. Kalau pegi jalan-jalan selalu la tengok. Yang si bapak sambil dukung anak pun boleh lagi berasap. Pak-pak sedara kat kampung selalu jugak macam ni. Hmm... Nak cakap dorang ni tak tau, takkan lah. Tak sedar pun macam tak sesuai. Banyak kot kempen kesedaran duk war-warkan bahaya merokok nih. Bahaya merokok bukan je kat perokok aktif macam si bapak tu tapi pada perokok pasif gak, pada anak-anak dan bini dorang dan orang sekeliling yang tak merokok. Ape ntah nak categorize kan orang-orang camni. Aku percaya, bukan dorang tak tau tapi dorang buat-buat tak tahu. Buat tak faham bahasa. Selalu alasan, alah memang dah merokok, nak buat camana? Kadang-kadang di suruh pulak kita yang pegi tempat lain kalau tak suka dorang merokok. Like hellooooo! Ni tempat awam, tempat orang ramai. Sepatutnyalah si perokok angkat kaki pegi tempat lain. 

Semalam pegi stadium pun macam tu. Tempat sesak-sesak macam tu pun ade yang smoking. Tak rasa bersalah ke, serba salah ke, serba tak kena ke? Cer pandang kiri kanan tengok orang sekeliling sket sebelum nak nyalakan rokok tu. 

Berbalik pasal cerita kat Jalan Tanglin tadi....Lepas makan, kitaorang jalan pergi kat kereta, family tu yang dulu dah gerak lepas makan tadi aku nampak lagi kat bawah pokok, sambung borak dengan kawan tadi. Si suami dengan rokok yang bernyala di tangan, asap rokok berlegar-legar....Si anak main-main kat situ, duk lari keliling mak ayah dia:(




Sumber Gambar

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Januari 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 30 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 Disember 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Januari 2015 by CN" 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Januari dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Januari 2015.

Kredit untuk Kak Mialiana

Semi Final 1 Piala AFF 2014: Malaysia VS Vietnam

As Salam,

Malaysia tewas kepada Vietnam 1-2 pada game 1st leg nih. Huhuhu! Kite pegi stadium tadi. Cedihhhnye, kalah. Lama dah tak pegi Stadium. Tiba beria plak tunang ajak pi. So, poie la temankan dia. Stadium penuh, semangat semua penyokong-penyokong Harimau Malaya. Mengaum sakan semua. Tapi tu la, Malaysia menang sorak. Hiks! 

Please menang banyak 2nd leg Khamis ni di Hanoi. Nak pegi tengok masa final nanti kalau korang menang. Please! 









Jumaat, 5 Disember 2014

5 Disember 2014

As Salam...

Fuhh dah hari ke 5, dah Jumaat! Rasa baru je aku malas-malas nak gi keje hari Isnin hari tu. Uuuuhuhu! 

Minggu ni rasa paling sibuklah. Terkejar-kejar mengejar dateline. Tup tup hari ni dah masuk Jumaat. Sebenarnya tak ready sangat nih nak tempuh weekend nih. Sebab assignment tak setel lagi woi. Walaopon minggu ni takde kelas tapi assignment yang nak kena hantar next weekend tu mesti setel sebelum Rabu:( Start cuti hari Khamis, nak tak nak kena la siapkan awal sebab nak kirim ke classmate mintak tolong submit. Aku nak cuti, 14hb tak dapat nak attend class. Cuti sebab adik debab nak kahwin. Kenduri rumah sendiri, nak tak nak kena cuti panjang gak ar. Walau aku rasa panjang tapi mak tak... Hari tumak tanya balik hari apa, bila tau aku balik ke sana Khamis then balik sini hari Isnin, mak macam..."la, kenduri tu ahad, isnin nak balik dah ka?" Hmm...hmm yelah, mana ada cuti dah mak. Huhuhu:(

Tetiba mata rasa pedih, mengantuk. Macam banyak benda nak tulis, tapi bila datang mengantuk nih boleh tahan blur dia. Lupa semua dah. lol! 

Ok, nak tido dah. Mata dah tak dapat dikawal dah nih. Sebelum tetido tanpa mempublish entry nih, jom la tido sekarang. 

Good night korang. Tatatitu! 

Rabu, 3 Disember 2014

Wordless Wednesday #1- Remind them...


Ahad, 30 November 2014

As Salam.

Since hari Khamis tak bukak-bukak blog. Sibuk wak! Al kisah kelas hari ni, nak kena submit semua assignment, test lagik...memang busy kemain lah. Usaha keras punya keras...buat semua, siapkan segalanya...tup tup sekarang rasa nak tumbang dah nih. Hidung berair, kepala berdenyut, bersin tak henti-henti.... Esok Isnin pulak, tu yang rasa lagi nak meraung tuh. Huwaaaa!

Pagi-pagi tadi class start 8:30 ok je. Masuk kelas akhir, pukul 4...dan-dan terasa kepala berdenyut & bersin tak henti-henti. Sempat la jugak sebar virus bersin tu sebab aku pasan ade orang lain pun bersin jugak. Hahaha

Panadol dah telan 2 biji:( Esok tak boleh MC, keje banyak tak setel. So, ku seru padamu demam, padamu sakit kepala, padamu selesema please...please go away!

Bersiaran dari atas katil, bertemankan vicks dan minyak cap kapak. Gelap gulita suasana, harap-harap mengundang mengantuk. Tapi... baju tak iron lagi. Haish:(



Khamis, 27 November 2014

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

Isnin, 24 November 2014

Kejadian 'terjatuh' @ LRT Construction Site


As Salam...

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur lagi. Kalau hari tu "terjadi terjatuh" tu, takde la entry ni. Mungkin korang baca kat surat kabo je la. Huhuhu...

Sabtu, Federal Highway sebelum exit Subang Jaya. Gambar dari henfon tunang. Keta kitaorg kat lane sebelah kiri depan sekali. Aku mengantuk kat sebelah. Kejap pejam, kejap bukak mata. Sekali bukak mata, terus terpandang kat atas. Benda yang kat atas tu tengah bergoyang dan jatuh tak lama tu. Aku goyang-goyang tangan tunang kat sebelah, berhenti...berhenti...berhenti... Eh yeke ke aku cakap berhenti, ke aku cakap brek....brek...brek. Ntah tak ingat dah. Dia sempat brek. Nasib tak laju pun drive masa tu. Nampak yang tergantung tu? Kren tu warna biru, dia bergoyang terus jatuh kat atas jambatan tak siap lagi tu. 2 batang besi terpelanting kat bawah. Kat gambar tu, pekerja tengah kutip besi tu. Aku ketar kot. Pandang belakang tengok dah banyak keta berenti. Tak lama lepas pekerja tu suruh kereta bergerak. Memang teringat lagi la, macamana kren biru tu bergoyang pastu tetiba hempap jambatan tu.


Keesokkan harinya bukak FB tengok ade post dari SJ Echo pasal kejadian nih. Actually masa malamnya nak balik Selayang Federal Highway dari KL menghala ke Shah Alam, sebelum exit Subang Jaya tu jem sesangat.  So keluar kononnya rumours pasal jambatan senget. Aku syak malam tu dorang tutup lorong kat federal sebab nak check ke nak alih ke benda ni ntah. Tengok kat Twitter ramai tweet kalau nak ke Shah Alam or Klang jangan guna Federal Highway. 


Post dari FB SJ Echo. Mechanical failure? Aku punya ketaq pun tak habih lagi. Huh!

Bos messange kat group whatsapp hari Ahad. Crane biru yang sebelah jambatan sana...macam tu kedudukan asal dia. Yang sebelah sini, terjuntai tu...dah lepas runtuh. Yang mechanical failure tu. Yang terbang 2 besi ke bawah tu! Huhuhu














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...