Selasa, 20 Disember 2011

Dia, Bukan Saya...

Awakkkkk...
tahu tak, semakin hari kita semakin rapat!
Hari-hari bersua muka & bertukar senyum....
Pada mulanya saya tahu awak sengaja mencipta alasan untuk keluar dengan saya
Tapi kini, kita pasti mencari waktu untuk bertemu janji

Awak...Saya selalu ingatkan diri saya untuk tidak jatuh di tempat yang salah
sebab nanti awak takkan ada untuk saya berpaut
saya takut luka itu akan menyakitkan saya...

Awak....Saya tahu apa yang awak rasa terhadap saya dan awak juga sedar perasaan di sudut hati saya...
Tetapi kita tidak pernah melafazkannya
Awak, biarlah masa yang akan menentukan
Mungkin...
kita sememangnya ditakdirkan untuk saling memahami sebagai teman rapat

Awak...Bila tiba masanya nanti, mungkin akan terkesan disudut hati saya
rasa ngilu dan pedih...
Pasti akan rasa kehilangan awak...
Tapi, jangan risau, saya siap sedia untuk menerimanya...
Menerima hakikat...awak terlebih dahulu memilih dia!

Selasa, 6 Disember 2011

Ombak Rindu aku??

As Salam

Hai!Hai! Kembali meringankan jari-jemari utk mencoretkan sesuatu dilaman ini. Wah! mukadimah...sungguh bermukadimah! Kehkehkeh!

Sebenarnya, nak kisahkan rentetan dari menonton cerita Ombak Rindu. Aku bagi 3 bintang dari 5. Hehehe! Agaknya aku letak high expectation kot utk cerita ni...Yela, mana taknya dgr komen2 kat twitter, kat fb suma menggambarkan cerita nih superb habis. Hehehe! Aku pon melonjak sma nak tgok la..dh tengok, ada sedikit kehampaan disitu. Jalan cerita die agak kureng sket. Pemilihan hero & heroin ok. Walaupun sblm tgok aku agak meragui Maya Karin utk membawakan watak Izzah tuh, tapi ternyata dia boleh menjiwainya. Cewahh, ayat! Hahahaha! Aaron Aziz aka Hariz, tak yah cerita la...watak romantik2 gitu, ganas2 yg sweet gitu mmg makanan die kot. Cair la jugak aku. Wahhhhhahaha!

Dan yg pasti aku berjaya menahan dari teresak-esak. Hah! Kalau teresak-esak mmg over tau. Hahaha! Tapi, jgn tak tau..aku baca novel die mmg teresak-esok uols! Hihihi! Tgok movie, setakat bertakung air mata je la.

Semalam sebelum menonton, aku dan Mr. S mengisi perut dulu kat Burger King. Makan sambil berborak.Hurm..dalam berborak-borak tuh, die ade melontarkan beberapa pertanyaan yg membuatkan aku terfikir untuk terus berharap. Huhuhu! Walau mood sweet dah kehilangan rentak saat itu tapi aku masih cuba untuk mengawal. Hurm...aku memang tak boleh nak berharap lebih kot. Hahaha! Hadoiii! Ntah kenapa dengan perasaan ku itu. Tetiba nak berharap lebih. Aku plak yang berOmbak Rindu hoi! Huhuhu!

Perasaan yg macam menggebu nih, harap sgt aku dapat mengawalnya dan tak akan melukakan diri sendiri! Berumah ditepi pantai memang selalu dilambung ombak. Dalam pengharapan, ombak yang memukul itu terselit rindu buatku. Hahahaha! Okeh, dah mula nak merepek...mata dah ngantuk. Dah patut berhenti, sebelum melalut-lalut lagi. Mr.S pon dah diam lewat biacara di WhatsApp tadi. Okbai!!Wassalam.

Ahad, 4 Disember 2011

Jom berOmbak Rindu!

As Salam..

Hai!Hai! Tetiba nak hupdate disini walaupun takde ape yang menarik nak dikongsi:)

Seperti biasa, keje dan keje aje. Eh, taklupa sem baru dah pon bermula last week. Minggu pertama, pernuh dengan ke'hampeh'an yang menguji. Awal2 lagi lecturer dah ponteng. Hahaha! bukan student yang ponteng tau, lecturer plak.

Keje plak macam biasa. Dah hampir ke penghujung tahun 2011 ni tak nampak plak tanda-tanda nak relax sampai tahun baru menjelma...yang ade sibuk memanjang. Ade je projek baru nak launching. Sekarang nih, para bos sibuk buat appraisal. Aku dah lepas dah sessi di interview tuh. Macam kureng je, bos bagi markah kali ni :( Huhuhu! Dapat ke tak ntah bonus 6 bulan. Hah! 6 bulan?? Hahaha! jangan mimpila. Kehkehkeh! Apepun tunggu Januari 2012 iye!

Oh! masa sessi di interview hari itu, aku ditanya mengenai masa kerja aku yang terbatas. Terbatas katanya...sebab aku kena balik sharp2 5.30 nak pegi class. Then, aku ditanya bagaimana aku nak make sure kerja aku settle. Lorhh! macam la keje aku tak settle kan sebelum ni. Hurmm... yg aku plak terkedu kena tanya macam tu terus je jawab - "I think, i'm ready to work on weekend to make sure all my task done" Haaaa! napentah itu yang keluar. HuHuHu! Mamtik la....kalau ade class ganti dah clash plak. Giler la...takpe2 akan aku jadikan ianya sebagai cabaran. Aku akan pastikan pengurusan masa aku lepas nih akan lebih teratur dan tidak membebankan. Cewaaaahh! karang kalau kat page nih penuh dengan rungutan aku, penuh dengan coretan stress dan sewaktu dengannya itu bermakna, pengurusan masa aku masih ditakuk yang lama. Hehehe!

Okeh, sebelum masa aku jadi tunggang-langgang, malam nih nak tengok movie dulu. Citer Ombak Rindu yang hangat diperkatakan sekarang. Hehehe! Citer nih based dari novel tulisan Fauziah Ashaari. Ingat lagi dulu aku baca cite tuh kat majalah Remaja masa sekolah. Novel pun ade gak, adik aku punya. Dalam novel mmg citer air mata la, aku baca sambil kesat2 air mata lagi. Nih nak pegi tengok movie harap sangat la aku tak menumpahkan airmata. Tak sanggup! Hahaha! Dah la pegi dengan Mr S, menangis karang asyik kena ejek la lepas tuh. Hehehe! 

Plan nak tengok movie nih baru pagi tadi aje. Mr S yang mengajak. Memang aku pun teringin nak tengok, tapi nak kena tunggu masa yang sesuai dengan kekawan, tup tup Mr S dah ajak, pegi jela dulu. Hehehe! Terus aku buat online booking, siap terus print ticket lagi. Haa! bayar extra seringgit dah tak yah nak beratur beli ticket lagi, dah bole ready untuk ber' Ombak Rindu'. Hehehe! Jangan nanti aku yang banjir dek air mata dahhh!


mudah & cepat! nanti nak masuk dorang scan aje kat barcode tuh. Hehehe!

Fuhh! Abg Aaron sebagai Hariz tuh :)

  

Rabu, 28 September 2011

Buah hati pengarang jantung Opah ;)

Tengok gambar Alya kat bawah! Hehehe! Tengok Opah sembahyang dia pun nak sembahyang...tapi dia takde telekung! Kopiah arwah Wan dia rembat, lepas Paksu sembahyang dia plak ambik tempat! Hahaha! dah macam lelaki ropenye!
Haih! dah bape kali weekend aku tak balik...rindu sesangat dah neh kat Alya ngan mak. Kena bertahan lagi 2 minggu sbb ade paper yg masih belum selesai! Sabar! Sabar!
 

Isnin, 19 September 2011

Exam datang lagik!

As Salam...

Hai!Hai! kita nak exam sok...1st paper is BEL 311. Oho! seriously sangat tak ready! huhuhu! Slip periksa pun baru print tadi aje...nampak sangat ketidaksedian di situ...

Adoyai! camner nak target DL neh kalo ape pon x ready...uhhh! DL? pointer tak drop pon dah cukup baik kot. Ahhh! seram plak memikiorkannya neh...
 
Macam biasala kan...kalo hari exam, keje pun cuti ar! Hah! yg itu best...best tak yah menghadap meja kerja di hari Isnin. Weeeeee!

Pada sesape yg nak exam gak, tak kira exam ape pon...Selamat Maju Jaya, saya ucapkan! Hehehe! Jangan nerbes2 eah :) 

P/s : teringat kat arwah abah bila nak exam nih. Masa final 1st sem dulu, mintak abah doa...Mak cakap abah bangun tengah malam 2-3 kali sembahyang hajat untuk saya! Ya Allah! rindunya kat abah....Saya sayang abah sangat-sangat! :'( Al-Fatihah...

Ahad, 11 September 2011

Kerana Sayang...

Perkhabaran yang di bawa petang tadi mengundang duka di hati, menambah sakit kepala memikirkannya....
Mengapa perlu begitu? 

Setiap teguran tandanya orang mengambil berat, tandanya orang sayang...
Apatah lagi teguran dari seorang ibu
Susah sangat ke nak faham... 
Kenapa nak dibesarkan isu. Seorang ibu menegur untuk kebaikan anaknya...
Mengapa perlu ibu di jadikan musuh?
Mengapa perlu mengguris hatinya?

Buntu memikirkannya...
Kalau aku juga masuk campur pasti akan merumitkan keadaan.
Tapi, mak...mestinya bersedih. Mesti asyik terkenangkan abah... ):

Berfikir la secara matang adikku. Mak sayangkan kamu, suami kamu sebagai menantunya dan anak kamu, cucunya. Hanya kamu ada untuk menghilangkan sunyi di hatinya. Kenapa perlu wujud permusuhan. Kenapa perlu ada rasa tidak puas hati itu....
Kerana sayang mak menegur,
Kerana sayang juga mak marah,
Tidak perlu la nak melenting...
Tidak perlu mencipta kebencian itu...
Sudah-sudahlah...

"Ya Allah, hindarilah permusuhan di dalam keluargaku. Jauhkanlah
kami dari kebencian....Kekalkanlah kedamaian dan kebahagian keluargaku
Ya Allah. Ameen"

Isnin, 29 Ogos 2011

Salam Merdeka Raya 2011! =_=


Assalammualaikum...

Raya datang lagi! ~_~
Semoga semuanya gembira menyambut lebaran bersama insan tersayang.
Berhati-hati di jalan raya walau dimana anda berada. Oh ya! Happy 54th Merdeka too!  
"Akhir kata ucapan dari saya ....
Andai langkah membekas lara
Andai tulisan mengerit pedih
Andai kata merangkai dusta
Andai tingkah menoreh luka
Izinkan saya bersimpuh sila
Menghulur tangan di bulan mulia
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin"

Ahad, 28 Ogos 2011

Ku SUKA kamu...


MuaHaHaHaHa!!!!
Perasaan itu cukup indah...
Tetapi kamu tidak mengetahui
Perasaan itu membuatkan aku tersenyum...
Tetapi kamu tidak mengerti
Perasaan itu hadir untuk membuktikkan aku masih berperasaan
Perasaan itu mengukir rindu, menerbitkan sayang
Tetapi aku wanita, tak mungkin memulainya...

Tapi kenapa dengan hadirnya perasaan itu....
Aku tidak tenang
Selera ku terganggu
Tidurku tidak lena
Aku cemburu, aku cepat terasa...
Argh! Mengapa??

"yup! tak tau nk gambarkn mcmana emosi ku sekarang...
terganggu-gugat dek perasaan SUKA yg hadir ini!
Hey u! please jgn buat saya perasan sensorang kalau awk tidak merasa seperti yang saya rasa....Huhuhu!
Okeh cukup merepek sket-sket, harap terubat sedikit kelelahan di hati ini! Muahaha!"

Ahad, 21 Ogos 2011

Abah....


Dua hari lepas aku tengok video nih kat FB one of my classmate... Ya Allah, menitis air mata, tersedu-sedu aku menangis. Sedih yang amat...

Video Thailand sempena Father Day nih, berkisahkan pasal seorang ayah dan anak perempuan. Si ayah nih pekak dan bisu tapi sangat-sangat sanyangkan anaknya. Anak perempuan nih plak malu ada ayah camtu, so one day dia cuba nak bunuh diri. Ayah neh merayu-rayu kat doktor mintak selamatkan anak dia sampai dia offer darah dia untuk si anak. Nak tau lebih silalah tengok!

Ayah, Abah atau ape jer gelaran yang kita panggil selagi mereka masih ada, hargailah sebaik-baiknya. Tiada peluang kedua untuk kita memiliki mereka semula... Seriously, aku menagis teresak-esak. Bukan aje sebab video tuh sedih tapi mengingatkan aku pada arwah abah.

"There are no perfect fathers. But a father will always love perfectly" Bagi aku abah cukup sempurna untuk kami, anak-anaknya. Bekerja keras siang dan malam untuk kami. Setiap masa, cuba untuk memenuhi permintaan kami. Sebagaimana dia memenuhi permintaan kami, begitu jugak yang aku cuba lakukan. Seingat aku, sepanjang hayat abah rasanya aku tak pernah menghampakan abah dengan apa jua permintaannya. Apa yang dia minta semua aku penuhi. Cuma aku berharap takde la perlakuan aku yang menyedihkan abah masa hayatnya. Teringat masa last aku balik bercuti, dia cakap teringin nak makan sup tulang. Padahal masa tuh pagi sangat, lepas subuh kalau tak silap. Aku tak cakap ape, aku bagi duit. Dia terus pergi pasar dengan mak, sebelum tengahari mak dah siap masak. Abah makan sikit jer, tak banyak manapun. Ada banyak lagi permintaan abah...semuanya kami penuhi seadanya. Masa dah habis cuti, aku nak balik KL, selalu aku salam ngan abah tak pernah dia menitiskan air mata, tapi hari tuh dia menangis, suara dia sebak pesan aku, drive elok-elok. Selalu aku just kucup tangan abah tapi hari tu tergerak hati aku untuk cium pipi abah. Aku cium pipi kedua-dia pipi abah. Aku menagis teresak-esak. Rupa-rupanya itu kali terakhir aku bercakap dan cium abah. Dua hari lepas tuh, abah warded dan koma hampir sebulan. Lepas tu abah dah tak bangun-bangun dah...

Ramadhan tanpa abah. Raya plak hampir tiba...takut aku nak menempuhnya. Tiada lain yang aku harapkan cuma berharap aku diberikan kekuatan dan ketabahan untuk menemani dan memujuk mak. Sekarang apa yang aku rasa...aku rindukan abah sangat-sangat. Rindu nak tengok mak senyum bahagia masa abah ada dulu... Semoga, kami semua akan dipertemukan kelak di sana nanti. Amin

Sabtu, 20 Ogos 2011

Cerita mengorat punya hal!

As Salam....

HeHeHe! hari nih teringin nak share pasal cerita ngorat-ngorat nih (: Actually benda nih dah 3-4 kali rasanya berlaku. Dan sekali lagi berlaku semalam, tetiba aku teringin plak nak bercerita disini. Hope, jgn la anggap cerita nih nak membangga diri tau! HuHuHu! Okeh, sebelum cerita semalam punya cerita! Nak cerita dulu bulan lepas punya cerita...

Ada satu hari tuh aku online kat FB jap, tetiba di sapa seseorang. Tengok profile pic takde gambar orang, yang ada ntah gambar lambang ape ntah. Mula-mula cam biasa la, Hai Hai! dulu kan. Aku pun Hai! Hai! la balik. Pastu orang tuh cakap, aih cakap plak..taip ler...

"Bole berkenalan, single lagi kan?"

Begitu yang tertera kat screen fon aku. Aik, lain macam plak ayatnye tuh kan. Sebelum aku reply, aku click la kat profile die kan. Memang takde byak info, sex is Male, then tarikh lahir....Mak aih, lahir tahun 1994. HaHaHa! Dia nih salah orang nak ayat kot. Okeh! aku fikir positif, btul la kot nak kenalan, nak jadikan kakak angkat ke ape kan. Hehehe! So aku reply la balik.

"Bole ape salahnya" :) Then, dia tya berapa umur yer? Cepat aku menjawab...

"Umur akak 29 dik". Pastu aku gelak terkekeh-kekeh sensorang...

Budak tuh jawab...

"Ah tipulah, takkan la!"

"Alahai, nape nak tipunya...cer tgk kat info, tgk kat tarikh lahir tu dik. Takde tipu-tipunya..."

Ape jadi?? Budak tuh terus diam, tak reply-reply dah, tak bertegur lagi dah lepas tuh. Konpem la budak nih nk mengayat kan. Haish! HOT gak la aku nih, sehingga menarik perhatian budak sekolah! HaHaHa! Okeh! perasantan sket disitu! Muahahaha!

Semalam punya hal plak...Lebih kurang sama jer, kat inbox FB plak. Tapi nih, aku cam kenal jek orangnya. Kawan adik aku...Sebaya rasanya! Adik aku tuh umur dia 19 nak masuk 20 kot, kalau tak silap. Ayat permulaan lebih kurang sama. Sembang-sembang memulanya. Aku dah malas nak bagi dorang salah faham la kan...Aku bukan nak syok sendiri, tapi dari perbualan yang berlangsung tuh aku tau ape yang dia cuba nak sampaikan. Alah, budak-budak remaja kot! Cara sepesen jer suma. Aku pun pernah melalui zaman dorang, so sikit sebanyak pengalaman tuh mengajar aku. Hehehe! Okeh, sebelum perasaan budak tuh terbuai-buai lebih jauh. Aku buat-buat la tanya...

"Nih kawan Ocheekan? (adik aku) Taukan, nih kakak
Ochee?" (merujuk kepada diri aku)

Dia jawab... "Tau! Nanti raya saya datang rumah, bole jumpa eh"

Alahai, budak nih. Tak berputus asa nampaknya. Aku malas nk panjangkan cerita. Aku cakap la...

"Ha, jemputlah, nt kalau akak ada masa tuh, bole la jumpa"

Terus aku minta untuk mengundur diri. Nanti panjang cerita, lagi terbuai-buai perasaan budak tuh karang. Itu citer kat FB. SMS nak berkenalan pun aku pernah dapat. Ini memang siap kenalkan diri dia kawan adik aku. Mana dapat nombor aku pun tak tau la. Bila aku tanya adik aku, dia ckap dia tak tau. Ntah betul tak tau or buat-buat tak tau sbb takut aku marah tak tau la plak aku. Ish berapa byak tak tau daa... Bila fikir sedalam-dalamnya kan...Sering timbul persoalan dalam kepala aku nih. Dari dulu lagi, apsal yang mengorat aku sumanya muda-muda. HaHaHa!

Okeh! Sejarah...1st boifren, yg kononnya cinta monyet dulukan...Muda setahun dari aku. 2nd boifren sama umur dan yang ke-3 yang juga telah menjadi sejarah...muda dua tahun dari aku. Hah! timbul gak pertanyaan kat benakku lagi. Adakah jodoh aku muda dari ku juga orangnya?? Hmmm...Adakah??

Memang aku tak pernah merasa la, dingorat oleh orang yang lebih tua dari aku. Tua tak tua, 2nd ex dulu la, sama umur. Kalau ada pun laki orang kot. Aku tak rasa dorang ngorat pun. Dorang nak menggatal jer. Huahahaha! Kawan-kawan pernah la cakap, kalau orang yang lebih tua dari kita nih, especially yang lebih banyak tua dari kita, dorang nih, caring lebih, suka manja-manjakan kita, Ekonomi pun dah stabil, bole dapat hadiah mahal-mahal. HaHaHa! Aku memang tak pernah merasa. Tapi pengalaman aku bercinta dulu, takde plak yang lain dari yang kawan-kawan aku cakap tuh. Sama gak, terasa gak di manjakan. Dapat jugak hadiah mahal-mahal. HeHeHe!

Agaknyalah kan orang yang lebih tua dari aku nih nampak aku macam budak-budak ker? Yang muda-muda belia nih plak nampak aku sebaya dengan dorang. Tapi agak-agak la, kalau muda 2-3-4 tahun tuh bole lagi consider nak jadi calon, nih kalau dah sampai sebaya dgn adik aku yang belasan tahun tuh...katakan tidak la. HuHuHu!

Kalau sesetengah orang suka sorok-sorok umur or tahun lahir tapi aku tak, orang tya aku jawab. Kat FB or memana aku letak jer full birth date tuh. Tak yah nak berteka-teka, senang. Kawan-kawan aku cakap aku tak risau nak tayang tarikh lahir or umur suma sebab rupa aku tak padan langsung dengan umur aku. Entahlah, itu pandangan orang. Yang pasti aku sentiasa sedar yang aku dah 29 tahun. HeHeHe! Sape pun jodoh aku yang ditentukan-Nya, aku terima seadanya...Muda ke tua ke, janji dia boleh sayang aku dan tahu tanggungjawab dah memadai. Kan!Kan!

Tapi kalau mamat neh yang ngorat, bole aku pertimbangkan dulu. Muahahahaha!


Picture Source!

Ahad, 14 Ogos 2011

I need a break!

It's been non-stop busy-ness on my life lately. I need a break. Go on holiday and treat myself without doing anything! Ceh! Kunun argh, holiday bagai...cuti raya pown kena ambik unpaid leave! Huhuhu!

Kadang2 terfikir gak aku...bestnye lahai kalau aku ada keberanian nak pergi holiday sorang-sorang. Mcm citer drama kat dalam tv tuh. Menghilangkan diri sekejap, g lepak2 kat resort, jalan2 kat tepi pantai. Best kan! Kan! Pastu (sambung angan2 lagi) kat sana la terjumpa plak dengan pakwe hensem, bole kenal-kenalan! Huwaaaaa! Tinggi sungguh angan-angan. Kehkehkeh! Adoyai! Nak pergi holiday sensorang kunun, drive keta dari Shah Alam balik Subang pun penakut, padahal baru jam 10 malam. Pantang ada kereta lama sket ikot belakang mula aku cuak. Hehehehe!

Erm...tapi serius la aku perlukan rehat seketika. Nak pegi Spa, belai-belai badan, manja2kan diri. Percutian yg dirancang paling hampir nih lepas final exam lepas raya nih. Tapi bukan aku gi sorang2, pergi dengan kawan-kawan. Sepakat dah nak ke Cherating! Sedikit sebanyak dah plan dh percutian bajet tuh. Hanya bajet jek yg mampu memandangkan nak start balik sem baru, nk kena bayo yuran plak kan. Teringin la gak kan nak lepak Club Med. Best woo! Cepat sape nak belanja! Plisss;) hihihi!

Pergi holiday, masanya jimba-jimba, nanti kat sana gelak ketawa...semua tuh aku mampu lakukan. Ketawa, tersenyum bagai takde apa2 berlaku. Tapi bila sampai satu ketika, hanya ada aku dan diri sendiri perasaan sedih dan pilu mula menyelubungi diri...Berkali-kali aku katakan pada sesiapa yang bertanya... Aku rela putus cinta 10 kali pun, kerana luka dan sakit akibat putus cinta itu pasti akan sembuh, kehilangan itu pasti berganti. Tapi kehilangan abah, bawa pergi semua kegembiraan aku. Jadi, tak perlu tanya kenapa aku masih menangis bila kerinduan, masih bermuram bila terkenang kerana perginya abah tiada pengganti sampai bila-bila...Tidak tahu bila akan sembuh tapi jangan minta aku untuk lupakan abah dan jangan anggap aku lupakan abah bila nampak aku ketawa gembira!















Saya Malas....

Hari-hari sukar saya adalah apabila rasa malas menguasai diri!

Saya malas nak melakukan apa-apa, tetapi otak saya tidak berhenti berfikir,

Saya hanya terbaring kelesuan, tetapi otak saya masih ligat bekerja...

Saya ingin melelapkan mata, tetapi otak saya tidak membenarkan,

Saya hanya ingin berehat seketika, tetapi otak saya memberitahu banyak tugas yang perlu saya lakukan...



Picture Source!

Sabtu, 6 Ogos 2011

Kita hanya mampu merancang....

Apabila perasaan malas menguasai diri, semua kerja jadi last minute. Petang tadi quiz, start selak-selak buku paginya lepas sahur! Assingment BEL yg nk di hantar lusa, tak mula-mula jugak buatnye. Sabtu akan datang, presentation CTU, pp slide masih separuh, last sentuh seminggu yg lepas. Ya Allah, besar sungguh dugaan di bulan puasa nih. Dugaan melawan nafsu dalam diri sendiri. Yelah, sebulan ramadhan nih semua syaitan-syaitan di ikat, tapi nafsu yang ada dalam diri sendiri lebih hebat nak menanganinya;(

Esok dah keje plak, Nampaknya mau jugak buat suma tuh kat office sok! HuHuHu! Kalo tak sempat nak habis suma, padan muka aku! =_= 

Setiap kali nak masuk sem baru meluap-luap azam dalam diri...tak mahu buat keje last minute la! Nak present tip top la! Nak study utk test dan quiz awal2, Nak buat revision past year paper la. Adoi! Bila dah mula sem lain jadinya...

Tapi kan...student part time nih banyak cabarannya (ewah! Nak jugak selit, x mahu salahkn diri sendiri 110%)... HeHeHe! Bukan ape, tanggungjawab kami sebagai pelajar separuh masa nih lebih sikit. Memang semua dirancang rapi, nak attend class penuh, x mau ponteng, nak buat homework on time, tapi semua tuh selalunya tak berjalan lancar seperti yang dirancang. Ade jer dugaan yang menghalang, bos suruh stayback la, nak kejar dateline kerja lagi...macam yang kawan-kawan lain pulak- ada sukan la, kursus la. Tuh belom masuk lagi yang dah kawin dan ada anak! Huh! lagi penat kot. Yang aku x kawin lagi nih pun kadang rasa semak jek dengan jadual padat nih. Penat memanjang, sampai rumah 10.30 rasa dah tak mampu nak buat apa2 lagi. Pandang bilik yang macam tongkang pecah pun rasa sakit hati jer.... 

Kalau diingat-ingat kembali dulu...jadual aku tak sepadat ini. Pegi kerja balik on time jer. Kerja cam tak banyak. Malam jer merungut bosan. Hari-hari dating sampai jemu, tuh yang penyebab break (motip? tetiba plak kan! ekekeke!!!) Sekarang nih, jadual dari pagi sampai ke malam penuh. Balik rumah terus tidur jer. Hujung minggu dulu relax sangat! Semua movie-movie baru kat panggung aku serbu. Sekarang jangankan movie, aku nak ke Watson nak beli toiletries pun takde masa. Pegi jek, gelap dah tutup. Huhuhuhu! Hujung minggu sekarang kalau tak kerja, aku balik kampung.... 

Tu la kan, kita hanya boleh merancang jer. 
Dulu aku ambik keputusan nak sambung study selain dari nak penuhi keinginan aku, aku rasa aku dulu ada banyak masa terluang. Kerja kat office dulu biasa-biasa je. Aku tak perlu OT lewat malam, tak perlu nak kejar dateline. Scope kerje dulu kecik jek. Sekarang weekend pun susah nak cuti:( 
Dulu aku tak perlu nak balik kampung kerap, setiap minggu nak berulang alik. Tapi sape sangka, sekelip mata rutin aku terus berubah. Ketiadaan abah, mengubah segalanya. Weekend jenuh aku berperang dengan perasaan sendiri, memilih kerja atau nak balik kampung! Bertambah rumit lagi bulan puasa nih...ade lecturer yang tak mahu adakan kelas malam, terpaksa plak ganti pada hujung minggu! Nah! antara kerja, kelas dan balik kampung, aku pengsan kat tengah-tengah. HuHuHu!

Erm...kita hanya merancang. Kena terima hakikat yang kadang-kadang apa yang dirancang tak semestinya berjalan dengan lancar. Sepanjang perjalanan untuk merealisasikan rancangan tuh pasti ada dugaan yang bertamu, pasti ada cabaran yang harus ditempuh. Hari-hari aku doa, semoga aku kuat dan teguh berdiri hingga ke akhirnya. Semoga usaha aku membuahkan kejayaan. Dan semoga rahmat Allah mengiringi perjalanan ku.....




Jumaat, 5 Ogos 2011

Ucapan sempena Ramadhan!

As Salam...

Dah masuk hari kelima umat islam menjalani ibadah puasa hari nih. Alhamdulillah saya pun puasa hari yang kelima gak ;)

Hari tu kan masa nak sambut puasa, ramai yang hantar SMS ucapan untuk menyambut ramadhan. Banyak juga ucapan-ucapan yang saya terima. Kat FB pun ade gak....Pelbagai jenis ucapan. Ade pantun, madah, pesanan, gurindam dsbnya! (ngeee, gurindam tuh aku tipu! HaHaHa!) Kita baca senyum sorang-sorang, sebab tuh ade yang kelakar cara penyampaiannya...

So kat sini kita nak share sket ucapan-ucapan yang kita terima tuh :)

Tirai Sya'aban sudah berlabuh, jendela Ramadhan telah terbuka, cahaya kemuliaan semakin bersinar di hati insani yang setia menanti janji ilahi..Hiasilah cahaya itu dengan taqwa dan wacana ilmu, agar hidup diredhai selalu,... SELAMAT BERPUASA di bulan yang mulia ini...


- yg nih sedap bunyi dan susunannya :

Tiada kata seindah zikir,tiada bulan seindah Ramadhan. Izinkan kedua-dua tangan bersimpuh maaf untuk lisan yang tidak terjaga, janji yang terabaikan, hati yang berprasangka dan sikap yg pernah menyakitkan....
Mohon maaf zahir batin & selamt menyambut ibadah puasa...

 - ucapan disamping peringatan dan pesanan :

Jika HARTA adalah RACUN, ZAKAT adalah penawarnya... Jika UMUR adalah DOSA, maka TAQWA & TAUBAT ubatnya.... Jika seluruh bulan adalah NODA... maka RAMADHAN adalah pemutihnya....
Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak, semoga amalan kita diterima Allah SWT!

- Kreatif ucapan neh! :

Selamat Datang ke penerbangan RAMADHAN AIR Ramadhan, Pesawat No 1432H. Kita akan terbang dgn ketinggian 30/30 hari ke atas permukaan haus dan lapar. Penumpang di wajibkan untuk memasang niat PUASA dan menegakkan Kerusi SOLAT. Hidangan AL-QURAN disediakan setiap masa. Alatan Mengumpat dan sebagainya tidak dibenarkan ketika penerbangan.  Saya MENDOAKAN SEMUA SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA

-Ini bunyi cam kelakar sket! HeHeHe! :

SELASA cari RABU nak tanya nampak tak KHAMIS agar ingatkan JUMAAT supaya bagitau SABTU jangan lupa masej kat AHAD yang ISNIN dah PUASA!
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK :D

-yang ini plak, memang rajin sape yang menaipnyer! :

ÄZÄN sÜbÜh MeReNtÄS sEmPäDäN,
fÄjÄR mÜLiÄ sYäHdÜ diHäTi,

SeLäMäT beRiBäDäH di BüLäN räMäDäN,
mÖgÄ äMäLäN kiTä DiBeRkäTi.

SlMt BeRpÜäSä..

- Hah! neh, pantun berapa kerat ek!? :

Anak monyet naik kuda, esok puasa jangan lupa
Kura-kura disebalik pokok, jangan makan nyorok-nyorok
Hahaha! Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak...

So, itulah antara ucapan-ucapan yang kite dapat. HeHeHe! Bole recycle nih untuk foward kat sape-sape next year punya ramadhan plak! 

Apepun, yang penting Ramadhan adalah bulan yang ditunggu-tunggu oleh kita. Bulan penuh keberkatan, peluang untuk kita mengumpul pahala sebagai bekalan di sana kelak. Tak kisahlah ucapan macamana pun, yang penting berpuasa dengan erti sebenar-benarnya puasa yer...

Selamat berpuasa semua :)  





Ahad, 31 Julai 2011

Harimau Malaya! Aum! Aum! Aum!

As Salam...

Hehehe! Rito masa perlawanan di antara Malaysia vs Singapore, aku ade gak kat stadium tuh! Wah! Sgt2 ramai ho! Rasanya kalo xde org yg copkan tempat kitaorg memang pakat berdiri la dr awal sampai habis! Nasib bf Ain baik hati tolong copkan. Dah la tiket pun dia yg belikan. Ekekekeke!

Dah lama aku tak tgk bola live neh, last sekali pegi masa kat stadium Shah Alam, kalau tak silap masa Selangor vs Perak...untuk piala apa ntah aku dah tak hinggat la plak. Lama dah kot, masa dengan orang tuh dulu. Kali nih, pegi dengan kengkawan. Aku, Ain, Fizah & Daie yg last minute join kitaorg. Kalo tak die sensorang jek pergi. Gila slumber mamat nih. Lepas keje, tepat 5.30 maka rombongan kami pun bergerak lah menuju ke Stadium Bukit Jalil. Jalan jammed tak usah citer la, tetapi dengan kepakaran Ain menangani permasalahan tersebut, kami selamat sampai hingga ke tempat duduk dengan selamat. HeHeHeHe! Dapat tempat kat tengah2, bole dikatakan view cantik la jugak.

Seperti semua sedia maklum, perlawanan tersebut berkesudahan dengan seri 1-1 yg mana memuktamadkan Singapura layak ke peringkat seterusnya, manakala Malaysia cuba lagi 4 taun akan datang yer. Apepun, kalah atau menang aku tetap memberi sokongan penuh terhadap skuad Harimau Malaya! Cewahhhh! Semangat yang penting yer ;)


Dah penat nak mengarang, meh layan gambar yg sempat aku snap di celah-celah lautan manusia di sana ;)

Kami yg bersemangat! Ain, Fizah & saye :)

Peace yaw!!! (Muka minyak stok bole buat goreng ikan)

Tanah Tumpahnya Darahku! Semangat kan! kan! kan!

Ramai wooah!


Warm up!

Alahai nampak kecik je. Jenuh aku ngintai2 cari Aidil Zafuan! ehek!ehek!

Harimau Malaya sedang beraksi!



HaHaHa! x tau camana gaya posing nih! Excited sangat, masa memula sampai nih. X sempat nak duduk, dah posing dolu dah...so ini la hasilnya ;)

Smart rambut trojan brader tuh!

 Candid! masa nih aku dok tanya Ain, mana Aidil nih! ekekekekeke! (marah gak Rita aku dok admire kat laki dia neh) HaHaHa!

Dua gambar black-white kat atas dan yg ini, aku copy dari FB Ain. Dan gambar neh, di snap oleh kawan kepada bf Ain. aiyok, jgn marah bang saya copy gambar nih yer! KihKihKihKih!









Ahad, 24 Julai 2011

Wehooo! Malam bertuah sungguh!

As Salam...

Mood - happy2 & ceria aje nih. ekekekeke!

Malam semalam, aku attend LBS Appreciation Night @ One World Hotel, PJ. Event yang di tunggu-tunggu oleh suma staff LBS. Semua excited la kiranya kan. Tetapi tidak pada aku, mulanya. Huhuhu! Kenapa tidak...?? Sebabnya, agak pressure di situ, memandangkan tugasan-tugasan2 kuliah yang serentak datang, menuntut aku meluangkan lebih banyak masa di situ dari masa membeli-belah untuk melaram pada malam gala tersebut.

Tetapi.....sebaik aje melangkah ke ballroom hotel tersebut...Wah! serius gilang gemilang nampaknya. Berwarna-warni suma! (dalam hati fikir nasib baik datang) heheheheh! Glamour Red Carpet katanya temakan. Suma pun bagai Grammy Award la! HiHiHi!!!

Selain dari makan, acara yang ditunggu-tunggu, ape lagik...Lucky Draw ar! Hehehe! Kami dah sedia maklum malam tuh hadiah-hadiah tersebut merupakan product-product dari Apple. Ipad 2, Iphone 4 dan IMac antaranya. Dan tanpa disangka-sangka, aku yang tak pernah dapat cabutan bertuah, malam semalam menjadi malam bertuah kekdahnya....HeHeHe! Salah satu Ipad 2 tuh menjadi milik aku... Yeay!!!! No 349 membawa tuah kepadaku. Ekekekeke! Apa lagi...sonok la makcik! Dapat free wey...memang sebelum tu ada niat nak tambah gadget baru selepas dah dua taun pkai Iphone 3Gs tuh. Dah rezeki...dapat free semalam! Tak yah nak kumpul duit nak beli sendiri! (^^)




Ahad, 17 Julai 2011

Malam Nisfu Syaaban

Doa telah aku panjatkan...
Keampunan telah aku pohon

"YA ALLAH,semoga KAU mendengar doa-doaku, mengampuni dosa-dosaku dan perkenankan hajatku. Amin..."

Jumaat, 15 Julai 2011

Auwh.....Catwoman!

Catwoman!
-
-
-
-
-
-
-
-
-



LOL! tak tahan...pkai kaftan gambar Pooh lagik :O
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Semua posing kat bawah neh sma jek gayanya...baju jer lain2!
tapi yang pasti Alya nih masih kurang rambutnya. Segan sungguh rambut tuh nak tumbuh. X comel lor bila pkai dress c(:

berkaftan Pooh! (baju kelawar)

posing lembut lutut!

over kot! senyum lebar sangat...


p/s : Rindu budak botak nih! sok balik kampung....nak buli dia cukup-cukup! c(:

Khamis, 14 Julai 2011

6K - Perkara-perkara yg menyesakkan fikiran!

Perkara-perkara yg menyesakkan fikiran aku di akhir-akhir ini. Terkadang membuat aku semput bila terlintas
difikiran....

1) Kecuaian : Pepagi masuk office trus mencari-cari resit bayor yuran UiTM rito. Cari punya cari x jumpa2. Dalam erti kata lain, aku tak henggat rito aku letak mana! Aduyai! camner nak claim kat EPF nih. Kalo x jumpa gak, selamat la RM 889 ku itew....sesungguhnya aku tersangat cuai! *ketukkepalasendiri*

2) Kerisauan : Baju dinner tarak beli lagik! huhuhu! sungguh tertekan bila kat office orang asik bercerita pasal annual dinner next week! tambah2 depa sok sembang: baju ko wana ape? beli kat mana? kasut tinggi bapa inci? huwaaa! aku apepun tarak lagi wey. Haish! sungguh aku risau...masa nak soping takde pastu baju sesungguhnya susah nak cari size aku yg comel neh. huhuhu!

3) Kebengang'an! : Okeh, ko berjaya sakitkan hati aku dengan ungkapan ko itu "kalau tak nak kerja weekend cari kerja lain yg tak kena kerja sabtu & ahad!" Hoo, sinis sekali. Berjaya kamu membuat ako sentap! Weh, setiap hujung minggu, kerja! Bila nak cutinye... ambik cuti weekdays byak keje tertangguh! bilanya aku nak buat assingment, bila nak rehat...Dh lama aku tak rasa amannya di hujung minggu. Setiap hari, terkejar-kejar ;(
Tak bole nak bawak dah, aku nak kena jumpa bos nih, nak buat aduan rakyat!

"Bos besar, saya tak nak lagi kerja hujung minggu! Bos kecik tuh suruh saya cari kerja lain. Since, dia ckap macam tu memang saya sentap..." Huwaaaa!!

4) Kerinduan : Aku rindukan anak sedara aku, Alya Imanina. rindu bangat sama budak botak tuh! Hari-hari aku call mak, ade jer cite pasal die. Skrg nih malam2 dh x mau ikot mak dia tido, mesti nak dgn opah gak. Opah kena tidokan dia dulu...bila dh betol2 lena, br panggil ibu dia angkat masuk bilik. Sebelom tido tuh jenuh la opah dia nak melayan. Disuruhnya opah bacakan buku la. Bila opah baca..geleng2 kepala, bgtau salah. Opahnye x faham...last2 dia sebut... ku..ku..! owh! dia suh eja camni. BU-bu, KU-ku=BUKU. KA-ka, KI-ki=KAKI. Haish! bijak sungguh budak botak nih. Tau plak kena baca mcm gitu yer. Terkekeh-kekeh aku gelak dalam fon!

Alya Imanina, yg akan menyambut hari lahir yg ke-2, bulan 10 nanti. Dia nak hadiah moto...nanti maklong belikan eh ;)


5) Kehilangan: Akhir2 nih, rasa kehilangan tuh makin menyelinap di hati. Kehilangan abah dan sahabat.... kehilangan yg benar2 hilang! Aku cuba
untuk tidak melayan perasaan sedih, tapi jauh di lubuk hati, rasa kehilangan tuh buat aku pilu sangat. Lepas abah
pergi, teman yg dulu selalu berkongsi cerita menyusul. Sukar aku nak gambarkan rasa hati ini atas dugaan2 itu....

6) Kegelapan: Aku takowt plak tido dalam gelap sorang2. Dulu tak pun. tapi lepas aku dah seperate bilik dgn adik aku, debab br terasa perasaan takut tuh. Sebelum debab tinggal dgn aku dulu, relax aje. Ntah kenapa sekarang bole plak berperasaan sedemikian. HuHuHu! Kadang2 tuh aku biar aje lampu terpasang, biar aku tido dulu. Nanti terjaga baru bangun switch off. Haish! nak kena cari lampu tido neh. Kalo x, tak nyenyak tido aku.

Tamat dulu perkara-perkara yang tersebut di atas yang membelenggu diri aku di ketika ini dengan harapan
tiada lagi penambahan kelak!

Juga berharap...aku bisa tangani segala permasalahan terhadap perkara2 tersebut secara berhemah.

Sekian, terima kasih.

Ahad, 10 Julai 2011

Saya rindu abah saya...

Saya sayang abah saya! Sayang sangat-sangat! 

Perasaan amat tidak tenteram. Pilu dan sedih apabila terkenang...
Saya rindukan abah saya. Saya menangis dan terus menangis kerana terlalu rindukan abah...Bengkak mata ni pasti tak bole nak sembunyi lagi dah...

Abah,
Yong sayang abah
Yong rindu abah
Yong masih belum boleh menerima kenyataan ini sepenuhnya...
Kenyataan yang abah dah tiada...abah dah tinggalkan kami
Abah takkan kembali lagi...

Abah,
Kenapa terlalu cepat abah pergi...
Hampir sebulan berulang-alik ke hospital teman abah...hari2 yong doa abah bangun..
Walaupun setahun sekalipun yong sanggup tunggu, tapi abah pergi jugak.
Abah tak bangun lagi....

Abah,
Tahu tak betapa yong perlukan abah, Mak perlukan abah & Adik2 perlukan abah...
Abah...kami tidak bersedia untuk semua ini, kami masih belum puas hidup dengan abah...

Abah,
Yong rindukan abah...
Tuhan shj yang tau abah
Yong menangis, bila ingat abah..
Yong tak cakap dengan mak, nanti mak sedih...
Sedih mak lagi banyak...

Abah,
Kadang2 yong rasa tak tertanggung semua ni...
Yong boleh senyum...boleh berlagak kuat
Tapi, yong tak dapat tipu diri sendiri...
Yong sakit abah, sakit sangat...
Bila abah pergi...
Semua kegembiraan dah takde lagi abah..

Abah,
Hari-hari yong doa, dapat jumpa abah... tengok abah walau seketika...
Tapi Allah belum makbulkan doa yong
Yong takkan putus asa berdoa...Yong sayang abah, yong akan terus berdoa, temani abah di sana...yong kena kuat, sbb yong nak doa untuk abah... 
Abah dengar kan doa yong
Yong takkan lupakan abah walau sesaat, kami takkan lupakan abah...
Sayang kami tak pernah berkurang walau abah semakin jauh..
Yong janji, yong jaga mak, adik2 dan tok. Kesian tok abah... Tok pun sedih abah dah takde...

Abah,
Nantikan kami di sana ya...
Semoga kita berkesempatan jumpa di sana nanti
Semoga Allah makbulkan doa2 yong agar kita dapat berkumpul di sana kelak sebagai sebuah keluarga semula...

Ya Allah,
Ampunilah segala dosa-dosa abahku sepanjang hayatnya di duniamu
Tempatkanlah abahku di dalam syurgaMu bersama orang-orang yang beriman dan beramal soleh...
Amin...

Ya Allah,
Sungguh hebat dugaanMu terhadapku...
Ku mohon, disebalik dugaan itu agar diselit secebis kekuatan untuk aku terus berdiri agar dapat aku berdoa untuk abah di sana...

Selasa, 5 Julai 2011

Kesedaran yang menyedarkan... Erk..!

    Semalam genap dh 4 bulan aku mengenakan hijab. Actually x countdown pun, tapi tiba2 teringat tarikh 4hb nih, 4 bulan yg lepas aku first time mengenakan tudung. Kalau 4 bulan lepas aku masih ragu-ragu dengan perubahan ini, tapi sekarang alhamdulillah aku semakin yakin dan selesa. Semakin tenang dan gembira dengan imej baru ini :)
    Koleksi tudung aku pun semakin bertambah, begitu juga baju-baju yang sesuai dengan imej bertudung. heHeHehe!
Pantang bershopping, tudung mesti aku beli. Mak pun rajin gak belikan aku tudung. Mana tak banyak koleksi aku:)

Yg mana satukah diriku diantara mereka yg cantik ini ?!

    Teringat masa mula-mula aku pakai tudung ramai officemate yang berteka-teki yang aku dah nak kahwin. Especially yang bukan islam la, asyik bertanya soalan macam tuh. Jenuh gak aku nak menjawab. Macam mana aku nak kahwin, calon pun takde. Hahaha!
    Tak dinafikan la dugaan bila berubah imej nih banyak sungguh. Bukan ape, aku jenis yg suka bergaya seksi suatu ketika dulu, pantang nampak baju2 yang trend terkini suma aku nak beli. Sekarang kena kuatkan iman & pejam mata rapat2 bila nampak koleksi baju2 sebegitu. Hehehe!
   Aku tak nak pkai setakat ON-OFF. Niat aku bila dah bertudung aku nak betul2 melakukannya. Alhamdulillah, sepanjang 4 bulan ini aku berjaya melaluinya. Walaupun banyak yang aku harus perbaiki terutama dengan sikap dan tingkahlaku yang harus bersesuaian dengan imej baru ini.
    Aku harap masa-masa akan datang, dikuatkan iman dan tetap dengan niat yang satu ini.... Syukur, kerana aku masih diberi peluang untuk memperbaiki diri ;))

Jumaat, 1 Julai 2011

Terkenang ABAH yang semakin jauh.....

Hampir 4 bulan abah pergi... Dah semakin jauh abah dari kami. Bagai tak percaya, tapi kenyaataan sememangnya abah dah tiada! Semakin hari rindu untuk aku mengungkapkan panggilan ABAH... ;(

Ramadhan akan menjelang tidak lama lagi, di susuli dengan Aidilfitri. Ya Allah! tak sanggup aku bayangkan kesedihan kami sekeluarga nanti menyambut raya tanpa abah. Kalau dulu abah orang terakhir yang beli baju raya. Abah akan tunggu aku balik untuk belikannya baju raya. Dari sini pun aku pasti tak lupa 2-3 helai persalinan baru untuknya. Malam raya, abah akan suruh mak sediakan hidangan, sebab abah akan jemput orang-orang surau untuk bertakbir di rumah. Kali ni semua takkan sama lagi. Abah dah pergi tinggalkan kami...

Akhir-akhir nih, mak asyik mengulang cerita rutinnya masa bulan puasa lalu bersama abah...berterawih dan berbuka puasa di surau. Sambil bercerita, air matanya bertangkung...suaranya sebak menahan sedih. Kami berkongsi rasa sedih yang sama, berkongsi rasa kehilangan yang sama...

Hari demi hari, aku panjatkan doa kami tabah menghadapi kehilangan ini. Mati itu pasti, hanya masa yang tidak kita ketahui. Tiada siapa dapat menggantikan abah di hati kami. Aku juga berdoa, kami akan bertemu di sana kelak...Rindu ini tidak pernah padam buat abah. Semoga, doa-doa aku menjadi peneman abah di sana. Al- Fatihah....

"Dalam cuaca yang tenang, tiba-tiba Allah turunkan hujan yang lebat. Rupa-rupanya ada sejalur pelangi yang muncul selepas itu..."  Aku akan terus bersabar menanti munculnya pelangi itu...menyebarkan warna indahnya, memberi sekelumit kebahagian sementara ada hayat di dunia ini....

Kalau nanti masanya plak aku yang bersanding, abah dah takde nak meraikan bersama :'(

Rabu, 29 Jun 2011

Omaiii Secret Admirer??!!!!

Rutin pepagi kalo bercuti di kampung,  melawat pusara arwah abah. Pagi Sabtu hari tuh, aku bergerak agak lewat, dalam 9:30 br kuar dr rumah. Pergi berdua dgn mak jer.

Sesuatu telah berlaku semasa di kubur hari tu. Actually, bukan suatu kejadian serius pun. Cuma...masa nak bergerak balik dr kawasan perkuburan tu... menuju ke kereta, ternampak sekeping kertas hijau terselit kat wiper. Aku ambik bukak, tengok ada notes..."Tolong telefon balik, 012- ntah apa lagik nombornya aku dh tak ingat! Ah sudah! nape plak. Aku dh cuak dh, mata x lepas dr tinjau2 kat kereta sbbnya masa kitaorg dtg tdi ada org mesin rumput kat situ. Aku terfikir kot2 org tuh dh terosakkan kereta aku ke. Ada yg tercalar dan terpecah ke. (Baiknya la plakkan org tuh nak mintak contact balik) Takde plak cacat celanya kereta aku. Mak plak, suh jugak aku call, takut ade ape2kan. Aku malas nak cakap, aku bagi je mak cakap. Erm...lain cerita la plakkan... Berikut adalah perbualan mak dengan si polan yang meninggalkan pesanan :

Mak: Hello. Nih tadi ada tgal no telefon kat kereta tadi. kenapa? kami halang jalan nak mesin rumput ka?

Mr X: Eh, Makcik, perempuan dgn makcik tuh anak makcik ka?

Mak: Ha, anak makcik la.

Mr X: Saya nih suka kat anak makcik tuh...

Bengong! serius terkezut dan tersipu-sipu aku! Ah, Tidakkkk!!! Terus direct kat mak tuh! Huhuhuhu!

Mak: La, ingatkan nak mesin rumput tadi. macammana kenal anak makcik, anak makcik tak dok kat sini.

Mr X: Saya tau. Dah lama dah saya suka kat dia, tapi saya segan.

Mak: Ni nama sapa, duk kat mana?

Mr X: Nama saya Sham, duk kat Pokok Assam

Mak: Sham nih yang tadi mesin rumput tu ka

Mr X: bukan! bukan!

Mak: bila hang letak no telefon ni. Tadi ka?

Mr X: Ha..ah br tadi. Sapa meninggal makcik?

Mak: pakcik meninggal.

Mr X: bila, semalam ka?

Mak: dak aih, lama dah. Nak dekat 4 bulan dah

Mr X: oh, saya tak tau pun, makcik.

Itu adalah sedutan dari perbualan mak dengan pemuda misteri tersebut. Alahai, secret admirer la plak aih! Lawak btol la. Aku punya la risau kan takot plak pemuda misteri itu akan call balik sbb mak call guna hp aku. HuHuHu!

Tapi smpai skrg xde plak dpt panggilan or msg dr pemuda misteri tersebut. Terkejut kot cakap ngan mak dah takot plak nak call balik. HiHiHi!

Aduhai, jenuh aku dok fikir kot2 ada kwn2 masa sekolah dulu yg namanya Sham duk menyimpan perasaan kat aku. Tapi seingat aku, takde kawan aku nama Sham. Erm...aku rasa orang tuh tipu, entah2 bebudak kat kawasan perumahan aku jugak tuh kan. Ade plak main2 tinggal notes camtu lak. Datang la jumpa....HiHiHi! Karang datang betol-betol, aku plak yang larik!!! Yang mak plak abis di citer kat adik-adik aku. Ape lagi jadi bahan la aku hari tuh. Huhuhu! Siap buat lawak lagi mak...katanya lupa plak nak suruh lelaki misteri tersebut masuk meminang jer. Uuhhh! jgn buat drama mak!!!

Macam-macam aih, tak sangka la plak menjelang umur 29 tahun nih masih ada secret admirer la plak. Buat aku terasa muda la plak, di masa-masa umur 17 dolu-dolu! Auwww!!!

Sabtu, 25 Jun 2011

Tanggungjawab seorang anak kepada Mak & seorang pekerja berdedikasi kepada Majikan! Ngeeee! (^^)

As Salam...

Yuhuuu! lama sungguh tidak berceritera di sini... Sibuk! Sibuk! Sibuk! Stress! Stress! Stress! teramat....

Gara-gara poject nak launching, kerja yg lain tunggang langgang! Sibuk nak kejar dateline sampai terpaksa ponteng class...nasib class br masuk minggu ke3, masih slow lagik! 

Akhirnya lebih kurang 3 minggu bertungkus-lumus, hari ini terlancar segalanya. Tapi aku belum bole menarik nafas lega...sebabnya aku x keje weekend neh. Aku terpaksa bercuti, nak balik kg...lagik! Huhuhu! Nak wat camana, mak suh balik. Sebagai anak yang taat (cewah!!!) aku menurut perintah. Tapi aku tersepit antara mak dan kerja:( Nak telan aku tak suka pahit, nak aku luah mesti ada yang tersentap nanti! Huhuhuhu! Jgn tiru peribahasa aku tuh! Peribahasa org mereng seketika! Kehkehekeh!!!

Akhirnya, aku beranikan diri memohon gak cuti itu. Project aku yg nak di lahirkan tapi aku nak cuti plak. Memang la aku kecut nak menghadap bos kan. Tapi bila teringat mak, melangkah la jugak kaki ku ini walaupun berat sekali. 

Mungkin kerana niat aku yg baik, nak gembirakan mak, bos aku dengan mudah memahami walau aku tak citer keadaan sebenar...cuma aku cakap, aku ada hal kat kg. Huhuhu! cuti diluluskan! 

Walau bercuti tapi hati tak tenteram neh. Risau fikir mcmana la weekend nih, semuanya berjalan lancar ke x, preparation barang2 berkaitan pelancaran baru dh lengkap ker? Ada salah ke tak? Haissshhh! Stress! Stress! 

Aku asik membebel pasal kerja
neh, org mesti tertanya-tanya... Apsal la x prepare awal2 kan? Erm...keje
macam aku nih, (ke kat tempat kerja aku jek, cenggini) tiada istilah ready awl2nya. Selalu last minute, nak confirm segalanya... Semua terkejar-kejar. Tuh yg stress tuh! Bos kat atas plak asik menekan jek... ape nak jadi, terjadi mahupun dah terjadi, bila dia cakap project kena start launch pada sekian2 tarikh...project itu harus di lahirkan tepat pada masa yg dikehendaki. Huwaaaa! tu la sllnya kitaorg kerja tunggang langgang! *pengsan* Best jadik bos nih, tak sape berani membantah...kan! kan! kan!

Sekarang nih aku memang nak pengsan atas katil nih. Serius, penat sangat. Letih fizikal & mental hoo! Tidur tak cukup...penat keje, penat gak melayan adik aku yg datang berkunjung.
Hujung minggu aku di kampung. Walau jauh beratus-ratus kilometer, ingatan aku tetap kat office...Huhuhu! Doa aku panjatkan sentiasa, agar semuanya berjalan lancar, bos puas hati dengan kerja aku & xde silap yg besar-besar! Ameen...

Ahad, 12 Jun 2011

Emosi di Hari Lahir :'(

Hari nih...12 June 2011, birthday aku yang ke 29 tahun.


Erm...entah kenapa aku rasa tak keruan...dari bangun pagi tadi, bersiap nak pegi kerja, tengah drive then sampai kat office...semuanya serba tak kena. Tetiba ada rindu yang bertamu, tetiba rasa macam sunyi, terbayang plak kenangan2 masa sambut birthday....Malam semalam rasa oke jer. Dan bila semua rasa tuh bertamu tetiba ingatan kat orang tu hadir. Aduh! sepatutnya aku dah tak rasa apa-apa lagi dah...tapi kenapa hr birthday nih bole ingat plak... Aish! sorang2 kat office neh, satu kerja tak menjadi. dan bole plak nak emosi bagai duk layan lagu kat bawah nih berulang-ulang. Kenapa neh.................?? :'(

Sabtu, 11 Jun 2011

MENGAPAKAH begini PERASAAN ini!??

Sejak terlihat akan diaHati ini senantiasa tertanya-tanya
Siapa dia yang begitu memikat pandanganku??
Seringkali dia melintas dihadapan
Hanya senyuman berbalas mesra
Sehingga hati ini sering merindu

Tidak bisa melupakan walau hanya bayangan
Wajahmnya di mataku

Ingin sesekali menyapa mesra
Tapi hati ini terasa malu
Tak terucapkan walau sepatah kata

Mungkinkah ini namanya cinta


Hati ini resah selalu
Haruskah aku memulakan
Meluah perasaan dan getar di hati
Tidur malamku tak lena
Asyik terkenang dirinya di ingatan setiap waktu

Oh...wajarkah perasaanku ini??

Selasa, 7 Jun 2011

Bersahur & Ganti Puasa!

As Salam...

Di pagi yang hening...
Semangat untuk berpuasa hr neh. Bersahur hanya bermenukan ikan pekasam dan telur dadar di masak dengan sos dan kicap, laju jer aku dan Erin makan. Siap bertambah-tambah nasi.HeHehe!
Aduhai, bulan depan nak masuk ramadhan dah, aku baru hegeh-hegeh nak ganti puasa. Tapi alhamdulillah...kali ini betul-betul ikhlas nak gantikan puasa, tidak seperti tahun-tahun sebelumnya...tak peduli pun nak gantikannya. Astagfirullah Hal Azim...semoga Allah mengampuni aku...

Jumaat, 3 Jun 2011

Balik Kampung Ho!Ho! balik kampung!!!

As Salam...

Yeay! nak balik Tepeng! Aduhai...suka sebenarnya nak balik. Cuma x suka nak drive jek. HuHuHu!. Takpe, malam neh cousin aku ada ikot sekali...harap2 bole gilir-gilir drive nanti.

Hari ahad neh, mak buat kenduri tahlil untuk arwah abah. Dah nak dekat 100 hari abah pergi :'( Aku rindu sangat kat abah.... Kalau di ikutkan hati yang sedih pasti aku tak bisa bangun lagi. Tapi, menangis air mata darah sekalipun abah takkan bangun... Tiap-tiap malam aku doa, bacakan yaasin & sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah abah, tak lupa untuk arwah Ila juga :( Harap-harap tenang lah mereka di sana.

Oklah...aku nak pegi Maghrib pastu nak bersiap-siap, standby tunggu cousin aku dari Melaka. Semoga perjalanan kami diberkati Allah...amin!

Rabu, 25 Mei 2011

Tamat sudah debar oh debaran!

As Salam...

Rentetan dr kisah semalam...debar punya debar sampai tetido nyenyak gak la. HiHiHi! =) Pastu dalam pukul 2 lebih terjaga, sbb nak ke toilet. Bila dh jaga tuh, ambik fon belek2 jap. Pastu tgk ada email baru kat inbox. Tengok tajuk, alamak berderau darah! Huh! punya la kecut perut...result exam!!! Dalam dok takut-takut tuh, laju jek jari menekan open. Maka, tertera la result ku. Yang pertama aku tengok, ada tak subjek gagal. Tengok takde...alhamdulillah! Pastu, dalam mamai tuh scroll lagik nak tengok pointer...alamak, gagal lagi menempatkan diri dalam senarai dekan. HuHuHu! Tapi pointer, naik sket dari sem lepas...still 3 pointer above...

Tapi kan bila di ingat-ingat kembali, rasanya apa yang aku dapat untuk sem neh dah cukup bagus. Semester neh, aku attend class bole di bilang brapa kali, sebabnya aku berulang alik masa arwah abah sakit sampai meninggal rasanya dalam dua minggu gak aku ponteng... Mana yang sempat jer aku pergi. Asignment pun tunggang langgang buat last minute. Test dan quiz mana sempat jek buat. Macam-macam dugaan melanda...alhamdulillah aku berjaya laluinya. Dan ini adalah hasilnya...

Dan hasil apabila tertengok result tuh pada pukul 2.47 pagi, aku tak dapat nak sambung tido smpai la pukul 4. HuHuHu! Ntah pukul brape terlelap, sedar-sedar dah cerah. Marah gila kat diri sendiri, sbb terlepas subuh. Haish! rasa nak ketuk-ketuk kepala sendiri jer. HuHuHu!

Selasa, 24 Mei 2011

Berdebar weh....

Daku sungguh berdebar-debar di ketika ini! HuHuHu!!! Nih semua sebab esoknya result exam kuar! Seriously, tak tido nyenyak la chek malam neh....

Next week sem baru dah mula. Erm...baru masuk semester 3, haish! panjang lagi masa dan banyak lagi ranjau nak kena tempuh untuk sampai ke semester 7.

Malam neh dah takde nak mood buat ape-ape....berdebar-debar tunggu siang menjelma! Nak tulis panjang-panjang pun tak mampu dah neh....HuHuHu!!! Nanti if result gempak sambung balik entry k. Kalo idak, dok diam-diam la jawabnya! HiHiHi!!!

Khamis, 19 Mei 2011

Fenomena Hana Tajima!

As Salam...

Malam neh nak bercerita pasal hijab style Hana Tajima. Sebelum neh, ada baca pasal Hana Tajima dan tengok style bertudung dia neh kat blog arwah Ila. Tapi masa tuh tak la ambil port sangat. Cuma sejak bertudung neh, teringin plak nak mengayakan style si Hana neh. So dengan gigihnya aku pun tengok tutorial kat youtube. HeHeHe! gigihhhh! Dah dua tiga hari aku gi keje dengan berstyle si Hana neh. Haish! berjangkit dah fenomena neh kat aku pulak! Kat sini aku upload salah satu tutorial yang aku buat menjadi la setakat neh....

Tak salah kan nak berfesyen neh janji niat tuh masih di landasan yang betul, ingin menutup aurat. Kalau mana yang sesuai dan elok tuh kita ambik, yang tak sesuwei tuh janganlah kita ikutkan yer....

Hah, gambar ku berhijab style Hana Tajima?? Ahaks, tak moh la letak, malu ah! ngeeeeee ;))






Hana T

Hana Tajima-Simpson

Yuna Hana Maysaa
 Sweet kan ;)


 Gambar di ambil dari stylecovered!

Selasa, 17 Mei 2011

Selamat Hari Guru!

Hehehe! terlewat sehari aku neh...

Tak peduli, nak cite gak. Cerita dulu kala pasal sorang cikgu neh...
Mula mengenali cikgu tersebut pada masa di tingakatan satu. Tapi masa tu, cikgu tersebut tak kenal aku lagi. Aku kenal cikgu tersebut pun pasalnya aku suka sangat melepak kat library sebelum masuk kelas sessi petang. So, bila naik bas sekolah sampai pun awal. Aku yang sememangnya gilakan buku, jatuh cinta dengan library sekolah sebab library tuh amatla banyak koleksi buku ceritanya. Cikgu yang aku sebutkan di atas adalah cikgu sessi pagi dan jugak merangkap cikgu library. So office dia memang kat library tuh. Selalu la aku nampak dia keluar masuk kat library tuh. Cikgu tersebut adalah seorang lelaki, handsome rupa parasnya & pergi sekolah menunggang superbike lagik. Hah! kadang-kadang tersengih aku tengok telatah senior-senior yang duduk semeja ngan aku masa kat library tuh. Nak terjojol mata dorang bila nampak cikgu tersebut melintas. Itu yang perempuan la, yang lelaki plak pandang sinis jek. Jelous la tuh sebab semua student pompuan tak jeling-jeling depa, asyik menjeling cikgu tersebut jek. HeHeHeHe!

Tapikan, aku masa tuh sikit pun x punya perasaan syok atau jatuh cinta pandang pertama kat cikgu tersebut, yelah budak lagi kot. Rasa macam pelik je nak syok kat cikgu. HiHiHiHi! =)

Bila masuk tingkatan dua, aku join pengawas pusat sumber. Banyak aktiviti yang aku join so, dari situ cikgu tuh pun kenal aku. Masuk tingkatan tiga...sessi pagi, aku dan sorang kawan neh selalu lepak kat library selepas class. Bole di katakan hari-hari lah...study sambil borak-borak dengan cikgu tersebut. Makin hari kami makin kamceng dengan cikgu tersebut. Kami selalu bermalam kat sekolah kalau ada aktiviti yang melibatkan cikgu tersebut. Masa cuti akhir tahun lagi la, aku selalu pergi library sebab tolong cikgu tersebut yang busy dengan keluaran magazine pertama pusat sumber sekolah kami. Setiap hari kat sana pergi dan balik cikgu tuh yang hantar. Mak dan abah tak risau sangat sebab jiran aku, sorang kakak senior neh pun rapat gak dengan cikgu neh. Tapi ada satu insiden yang melucukan la terjadi. Satu hari lepas habis kami buat kerja, kami (aku & cikgu tersebut) menyinggah kat kedai elektrik, sbb cikgu tersebut nak beli home theater kot masa tuh, dah tak ingat sangat dah pun. Cikgu tersebut dah suruh aku call rumah guna handphone dia bagitau kat mak kami lewat sikit. Tapi aku neh degil, cakap tak payah. Aku fikir tak la lewat sangat kan. Tapi nak di jadikan cerita mak dan abah ntah kenapa hari tuh gabra tunggu aku tak sampai-sampai kat rumah. HeHeHe! Dorang pergi mencari aku kat rumah kawan, pastu tanya jiran aku yang kakak senior tuh. Dah settle kami kat kedai elektrik tuh, cikgu tu pun hantar aku. Sampai je kat rumah adik aku kecoh cakap mak ngan abah pergi cari aku. Sudah...kecoh jadinya lepas tuh, bila kawan aku call cikgu cakap mak aku datang rumah dia cari aku. HaHaHa! memang kecoh la...

Keesokan harinya pagi-pagi lagi cikgu tersebut cari aku kat kelas nak bertanyakan hal semalam. Punya la dia risau sebab takut mak dan abah aku marah. Dia gurau cakap 'habisla nanti mak & abah aku tak bagi kita kawan lagi' HiHiHi! Kenangan tuh memang kelakar bila di imbas kembali, tersengih aku sorang-sorang. HeHeHe! Lepas tuh macam biasa jek, cikgu tersebut datang jumpa mak dan abah explain pasal insiden tuh.

Bila dah kamceng tuh, rupa-rupanya ade plak sok sek sok seh pasal kami. Ade ke plak dorang cakap aku syok kat cikgu tersebut. Agaknya dorang nampak aku asyik dengan cikgu tuh aje, pergi pasar malam la. Kat sekolah plak ada cikgu tersebut mesti ada aku.... Sejujur-jujurnya dari lubuk hati aku yang paling dalam, aku tak pernah menyimpan sedikit perasaan pun terhadap cikgu tersebut dari mula kami kenal sehinggalah kami dah tak berapa nak baik lagi. Hah! dah tak berapa nak baik??

Erm..sedih gak la bila diingat kembali. Semua tuh kerana sikap degil aku gak, tapi ade plak penambah perisa dari mulut-mulut puaka membuatkan kami terus renggang. Sampai satu tahap dimana kami langsung tak bertegur sapa. Entahlah, kalau di ingat-ingat menyakitkan hati. Tapi andai dapat aku undur masa kembali, pasti aku akan lembutkan hati mengikut nasihat cikgu tersebut. Sayang sangat, akrab kami bagai adik dan abang tak dapat di pertahankan. HuHuHuHu! nak nangis bila di kenang :'( Cikgu tersebut layan aku baik, tolong hantar balik, bagi nasihat...jaga aku....tapi aku macam tak kenang budi.... haish! nape la bodoh sangat aku. Bodoh, ikutkan sangat darah muda sampai aku lukakan hati orang yang baik dengan aku :'(

Sejak ada FB aku ada la terjumpa balik ngan cikgu tersebut. Cikgu tersebut yang memula tegur aku. Terharu tak terkata :) Terharu sbb dia macam dah lupa sengketa lama tuh. Tegur aku, tanya khabar macam biasa. Cuma aku jek masih belum punya kekuatan nak mintak maaf pasal dulu-dulu. Aku takut nak bukak kembali cerita dulu, sebab nanti aku sendiri yang sedih. Haish! hope...keberanian tuh hadir, untuk aku meleraikan segalanya....

Buat cikgu tersebut...Selamat Hari Guru saya ucapkan! Jasamu sebagai guru dan abang amat besar terhadap diri ini. Hanya Allah yang dapat membalas jasamu itu. Maafkan saya!!!!





Jumaat, 13 Mei 2011

Kau Pergi jua Sahabat....

11 Mei 2011, perginya seorang sahabat…teman suka dan duka – Noor Fadillah Mohd Isa, Al-Fatihah...

Lebih kurang 8.09 pagi aku terima call dari Arif bf Ila, masa tuh tgh drive dah nak sampai kat office dah pun. Bila tgok call Ariff masuk hairan gak...tertanya-tanya dalam hati kenapa pagi sangat dia call sebab tak pernah pun pagi-pagi begini aku terima call dari dia. Walau kehairanan button answer aku tekan jugak. Aku dengar suara Arif macam biasa, dia bertanya aku dimana, ada berita tak baik katanya. Bila dengar macam tuh aku dah mengeletar. “Kawan baik u dah takde” Aku masih blur. Dua kali dia ulang, “Ila dah meninggal, accident!” Ya Allah, tangan ku mengeletar, betul ke apa yang aku dengar! Tapi bila Arif cerita yang Ila accident, dan papa Ila sendiri nampak dan berada di tempat kejadian, aku akur…berita yang Arif sampaikan adalah benar. Dan yang pergi meninggalkan dunia ini adalah kawanku Ila.

Sedar-sedar aku dah smpai depan office, aku park kat tepi. Org pertama aku call Ain, pada mulanya Ain pun tak percaya, tapi agaknya bila dia dengar aku menangis, dia juga akur. Dalam kepala aku cuma fikirkan Ain dan Izzard. Bila kedua-dua mereka aku beritahu dan kami bersetuju untuk ke Tapah, nak tengok arwah buat kali terkahir.

Aku dan classmate yang lain-lain sampai di tapah dalam pukul 12 lebih. Kami tak sempat nak menatap arwah buat kali terakhir. Kami sampai, bacaan talkin baru nak dimulakan. Lepas selesai pengkebumian kami singgah di rumah arwah….

Air mata tak putus-putus mengalir, apatah lagi melihat anak arwah yang masih belum mengerti apa itu kematian dan kehilangan....

Kalau sebelum nih aku dan kawan risau kami takkan bersama lagi untuk sem 3 nanti sebab Ila dah bertukar kerja ke Perak, tak sangka kami betul-betul kehilangan arwah. Air mata sebab arwah abah pergi masih belum kering lagi, sekali lagi aku diduga dengan sebuah lagi perpisahan abadi. Tak sampai setahun kami saling mengenali tetapi dia antara kawan-kawan rapat yang aku ada. Berkongsi masalah, suka dan duka. Kadangkala bergurau, bertekak dan ketawa bersama-sama. Semua tuh hanya tinggal kenangan. Ila, akan kami kenang selama-lamanya. Hanya doa dapat kami iringkan… ;(  Al-Fatihah!

Antara kenangan yang tercipta bersama arwah....



Raya tahun lepas...Ila masak, kami makan. Tahun nih, kenangan spt ini takkan berulang!


Gambar hasil tangan Ila! Lepas nih gambar-gambar kami takkan jadi cantik macam nih lagi dah;(


Kehilangan demi kehilangan aku lalui!...Ya Allah, tempatkan arwah sahabatku dan arwah abahku di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Amin...

Khamis, 5 Mei 2011

Hasrat yang termakbul!

Tercapai juga hasrat aku nak ke pesta buku tempohari. Petang Jumaat lalu dgn ditemani bff, Nurul Ain bergerak menuju ke PWTC. Kami ke sana dengan Star LRT al-maklumlah kami ini amat tidak mengetahui jalan ke PWTC itu. HaHaHa! Walaupun Ain org KL, walaupun aku bermastautin disini dah hampir sembilan tahun...tetap blur pasal jalan-jalan kat KL neh!

Kami tiba di destinasi tujuan menghampiri jam lapan. Booth, kebanyakan dah lengang. Tanpa membuang masa aku heret Ain ke booth NB Kara. HeHeHe! Aku borong tiga buah novel baru Norhayati Berahim ;) Lepas dah bayar dapat jap beramah mesra dan mendapatkan tandatangannya pada novel baruku. Excited dan terharu bersembang sampaikan terlupa nak bergambar. Aduhai! melepas lagi. Tahun lepas pegi dapat gak bertegur sapa, tapi malu-malu...nak bergambar pun segan nak keluar camera. Tahun neh, bole lupa la plak kan. Haish...

Setelah memborong disitu, kami mencari gerai MPH,officemate kirim beli buku 'A Doctor in The House-Tun Dr Mahathir Mohamad'. Buku tebal yang berharga RM90 tuh membuatkan aku teruja untuk memilikinya satu hari nanti. Tunggu la, buku tersebut akan menjadi salah satu bahan dalam mini library ku nanti. HeHeHe!

Bila novel-novel yang di dambakan menjadi milikku, kepuasan tak terhingga terpancar jelas. HeHeHe! Hati mula senang nak meronda-ronda. Sebelum sampai, masa kat dlm LRT bukan main sebab takut tak sempat sampai! HuHuHu!

Ronda punya ronda sempat singgah ke Butik Ariani, tengok-tengok koleksi tudungnya...alahai semuanya cantik-cantik belaka. Duit kat poket jek tak cantik, sebab dah berbelanja kat novel-novel baru itu. Takpe la, sabar aje la...nanti next month shopping tudung plak. Oh ya, dalam duk best-best kami meronda-ronda tuh, amatlah geramnya pada sesetengah salesman yg berkeliaran mempromosi produk mereka, seperti kamus elektronik la, bahan bacaan kanak-kanak la...Haish! Sampai dah jauh pun nak kejar lagi. Bila org dh ckp 'No, thank you' x payah lah nak main kejar-kejar plakkan. Rimasnya...faham la dorang bekerja, tapi cara macam tuh menakutkan dan merimaskan la. Macam memaksa jek. HuHuHu!

Kami bertolak balik sejam kemudian. Dengan menjijit buku-buku yang dibeli kami melangkah ke stesen LRT. Aduhai, rasa nak tercabut tangan gak la...Tapi, apepun aku amat-amat la happy dapat menambah koleksi mini libraryku dan juga dapat beramah mesra dengan NB. HeHeHe! Harap-harap tahun depan masih berkesemptan untuk mengunjungi acara sedemikian lagi...Insya allah, jika umur masih panjang!

Ahad, 24 April 2011

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011!

Assalamualaikum wbt...

Mood saya untuk dua hari neh sangat lemau! Pergi kerja tapi malas nak buat kerja. Neh semua gara-gara Pesta Buku Antarabangsa yang sedang berlangsung sekarang nih di PWTC. HuHuHu! Masih belum berkesempatan nak pergi. Rasa sungguh membuak-buak nak ke sana. Apatah lagi baca kat blog Norhayati Berahim, ade novel beliau yang terbaru kat sana. Huwaaa!!! kenapa la aku volunteer nak kerja neh kan.

Lama sungguh rasanya aku tak menambah koleksi mini library ku. Asyik bergelumang dengan buku-buku business & office, takut aku nak pi beli novel. Nanti buku business & office tuh aku campak tepi. Pantang, selagi tak habis baca novel, kerja lain tak bole buat. Haish!

Pesta buku tuh dari 22 April hingga 1 Mei. Kalau nak ikutkan minggu depan pun sempat nak pergi, tapi minggu depan nak balik kampung plak. Tak bole jadi neh, ingat esok lepas habis exam, nak lari ke sana jap. Tapi sape plak aku nak heret sama pergi?? Kalau last year aku pergi dengan orang tuh...sape jek lagi yang bole aku harap nak meredah lautan manusia berjalan pusing-pusing kat sana? HuHuHu! aduhai memori! Walau hati dah tak terusik, tapi kadang-kadang terkenang jua! KehKehKeh!

Sabtu, 23 April 2011

Saya yang baru...;)



Assalammualaikum wbt...

Kali nih, nak story-mory about my new looks! HeHeHe!
Akhirnya, terbuka juga pintu hati ini untuk bertudung ;) Semoga di tetapkan hati ini dengan perubahan ini. Insya Allah, bukan hanya pada rupa luaran, akan juga aku usaha hiasi peribadi seorang wanita solehah...

Terharu rasanya apabila kawan-kawan mengucapkan tahniah dengan perubahan ini. Kalaulah arwah abah ada, tentu dia juga gembira dengan rupa baru ku ini ;(

Niat yg tersimpan sejak awal tahun 2011 ini terlaksana akhirnya. Entah bagaimana, masuk tahun 2011 hari tuh timbul niat untuk bertudung. Dalam hati terdetik, dah sampai waktunya untuk aku menutup aurat seperti yang dituntut syariat. Hari demi hari, niat itu hanya tersimpan. Bukannya aku lupa tapi aku masih ragu-ragu. Pelbagai soalan timbul di benak fikiranku. Mampukah aku mengekalkannya? Bagaimana dengan baju-baju aku yang banyak tu? Cantik ke aku bertudung? Ya Allah, bila diingat kembali, rasa bodoh pun ada. Masalah remeh-temeh tuh yang aku takutkan. Agaknya, sebab itulah aku diduga dugaan demi dugaan...sebagai peringatan untuk aku. Lagipun di mulut, aku asyik menyebut nak bertudung tapi melaksananya tidak juga.

Akhirnya 4hb April 2011, aku mula berhijab! Erin yang pinjamkan tudungnya. Agaknya dia dengar aku nak bertudung tapi aku takde tudung yang sesuai. Masa nak siap pergi kerja tuh, dia offer tudung dia. Mula dari situ aku bertudung dan aku betekad ini adalah aku yang baru. Aku tidak sesekali akan membukanya lagi!

Masa hari pertama, perasaan gembira tak terucap dengan kata-kata. Rasa tenang sangat. Sumpah tak tipu! Rasa menyesal plak tak buat masa mula-mula terlintas difikiran, kalau tak...abah sempat tengok ;( Kebetulan 4hb genap sebulan abah pergi... Bila kawan-kawan ucap tahniah dengan perubahan ini, aku mula dilanda sebak. Orang lain gembira dengan perubahan aku, apatah lagi abah...

Kalau sebelum ini, aku ragu-ragu. Hati asyik tertanya-tanya... Aku berdoa & membaca yaasin untuk abah, aku sembahyang...tuhan terimakah semua itu? Aku takut doa aku tak sampai pada abah dengan penampilan aku yang tidak menutup aurat dahulu, sekarang alhamdulillah...aku rasakan sedikit ketenangan dan yakin yang Allah mendengar setiap doaku dan menerima amalanku.

Penampilan, rutin harian dan tingkah laku sedikit demi sedikit berubah...Aku sayangkan abah, sayang sangat-sangat. Aku lakukan semua ini, selain dari tuntutan ajaran islam...adalah kerana abah! Aku nak jadi anak solehah, yang sentiasa mendoakan abah di sana. Semoga DIA mendengar setiap doaku dan menyampaikannya pada abah...

Isnin, 18 April 2011

Ceritera oh ceritera!

Assalammualaikum wbt...
Lamanya tak berblog :)

Kesibukan yang sentiasa menjengah, membataskan waktu untuk singgah di sini selalu...

Rabu yg akan datang neh, akan bermulanya peperiksaan besar - penutup kepada semester ke-2.

Lepas balik dari Taiping hari tuh...tak update2 pun blog neh... Entah lah takde mood rasanya. Susah hati dan kerisauan! Lagipun rutin harianku mengalami perubahan sedikit gara-gara kereta takde. HuHuHu!!!

On the way balik KL hari tuh, bole plak kereta buat hal...tersadai kat tepi highway lebih sejam. HuHuHu!!!Scary sgt! Pertaman kali terjadinya insiden sebegini. Dh la masa dr KL ke Perak, ade pulak sorang lelaki neh duk follow dari belakang. Haish! takde keja lain ke apa, nak mengorat kat tengah-tengah higway tuh. Tak agak-agakkan. Berpeluh jugak memecut nak menghilangkan diri dari pandangan orang itu. Siap buat call kat Ain, ceghita dengan dia dan bagi no plat kereta mamat tu. Anything happen, kalo aku tak sampai2 mintak dia buat ape yang patut. HeHeHe! Pecut punya pecut, berjaya juga melepaskan diri. Nasib berjaya kalau tak sia-sia aku pecut mengalahkan Michael Schumacher! Agaknya la sebab pecut-memecut tu la, kereta buat hal plak kan...HuHuHu!

Bila terjadinya insiden-insiden sebegini mula membuatkan aku takut plak nak drive balik sorang-sorang lepas nih. Kalau kena follow tuh bole tahan lagi la, sebab aku tak berenti mana-mana so takde la peluang nak di apa-apakan. Tapi kalau dihalangnya kereta aku...Uish! mintak simpang...
Part kereta buat hal tuh memang menakutkan. Dah la tak tau ape-ape pun pasal kereta, pastu tersadai dengan handphone yang nyawa-nyawa ikan sebab bateri kong, dh nak mati sesangat! Bila call pihak highway tunggu punya tunggu, hampir sejam tak jugak sampai-sampai. Aduhai, memang scaryyyy!!!

Dugaan datang bertimpa-timpa, rasa sesak dada nak bernafas! Akibat kereta buat hal, melepas writting test BEL hari tu. Sampai ke malam, bertolak balik di hantar oleh Ariff boyfriend Ila. Pukul 1 pagi jugak la sampai rumah. HuHuHu! Nasib la ade kawan-kawan yang baik hati :)

So bila kereta takde neh...nak ke kelas, nak ke kerja semuanya sukar. Sampai hari ini, kereta masih di Perodua Teluk Intan, menunggu pihak Perodua untuk menyelenggaranya.

Selama tu jugak aku tinggal kat umah Erin. Pagi-pagi, hantar Erin pg kerja, pastu terus ke office plak. Petang plak, ambik Erin dan terus ke kelas. Begitulah setiap hari hingga Sabtu lalu. Untuk dua tiga hari nih, aku balik rumah. Pergi kerja naik bas, kelas pun takde. So pgi kerja balik kerja je la. Tunggu hari Rabu nanti plak, start 1st paper, aku akan kembali menghuni rumah Erin untuk sementara.

Bila teringat kan exam, aduhai berdebar-debar rasanya. Dalam masa yg sama rasa bersemangat pun ada. Bersemangat nak tingkatkan pointer smpai dapat DL. HeHeHe!!! Insya allah... Kawan-kawan doakan saya yer ;) Semoga segalanya dipermudahakan dan usaha saya akan membuahkan hasil yang mengembirakan. Amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...